Forum: windsurfing
Topic: oldschool vs. newschool daske
started by: kikiriki

Posted by kikiriki on 11 May 2012, 21:06
Zanimaju me mišljenja i iskustva onih koji su već duže u ovom sportu, i koji su vozili i stare i nove daske.. Što se tiče ostalih dijelova opreme, tu nemam dileme, mislim da sve više manje napreduje pa uvijek tražim što novije godište.

A sada o daskama. Ovaj topic sam otvorio potaknut čitanjem nekih članaka o starijim daskama, a posebno mi je za oko zapeo članak na boardseekeru o usporedbi daski Mistral Screamer iz '92 i '07. Da ne objašnjavam o čemu se radi evo linka: < http://www.boardseekermag.com/special....39.html >

Sada kada ste pročitali članak, mislim da se i vi pitate koja je situacija s ostalim daskama, mene osobno najviše zanima usporedba starih i novih slalom daski.
Iako čisto sumnjam da neka slalom daska iz 92' može konkurirati današnjem X-Fireu ili iSonicu, zanima me kakva je situacija s daskama iz razdoblja 2000-2004 npr. pogotovo za ove naše chopaste uvjete. Znači razdoblje dok su slalom daske bile još starijeg shapea (uže i duže) u usporedbi s ovim novim slalom daskama. Pretpostavljam da novije daske lakše i brže izglisiraju, podržavaju veći raspon kvadrature kod jedra i da imaju bolju kontrolu, ali me zanima kakva je situacija s ubrzanjem do top speeda, s chopom i s top speedom kod chopastih uvjeta, i generalno ostale stvari vrijedne spomena. Jer ako je situacija slična kao ova u članku koji sam naveo, ja osobno bi radije probao naći neku stariju dasku i usput proći dosta jeftinije.

Što se tiče wave i freestyle daski po onome što čitam i čujem ove novije su znatno uznapredovale, iako ima jedan zanimljiv članak ovde: < http://www.peterman.dk/windsur....200.htm >
iz kojeg se vidi kako za manje od 100 € dobit modernu wave dasku.

Siguran sam da se ista stvar može primjeniti i na neku stariju slalom dasku koju nos po jačem vjetru diže u zrak, zbog čega sam još i više zainteresiran za nabavku neke stare slalom daske.

Eto iskusnjare, pucajte.  :)

Posted by matko on 12 Jun. 2012, 12:01
mislim da je ovaj članak sasvim dobro objasnio razlike old vs. new school dasaka .  to vrijedi i za slalom, daske su šire,kraće,brže izglisiraju,udobnije su i komfornije za voziti,dobre u okretu
 E sad,u čopastim i wave uvjetima stare daske bi trebale biti brže jer su uže i lakše se provlače kroz valove. Grozni je nedavno sa starim Axxisom vozio 40 čvorova, znači nije ni stara škola za bacit :radikal:

Powered by Ikonboard 3.1.5 © 2006 Ikonboard