glavni izbornik

Reklame

Regate
Adria Cup i Kup Hrvatske u Šibeniku - Slalom / Formula (19.-22.5.2005)Prvi dan regate dočekala nas je bura jačine 15-35 čvorova. Budući da je sama Jadrija u zavjetrini od bure, večina takmičara uputila se prema Srimi gdje bura puše puno konstantnije i jače. Nažalost, regatni odbor se tamo nije uputio, pod izgovorom da vjetar nije dovoljno konstantan za regatu (bullshit), tako da smo se cijelo popodne nateravali po fletu, mjerili brzine GPS-om i okretali u plitkom tirkiznom moru.

Drugi dan ujutro opet dobra bura, a regatni odbor je odlučio da se pričeka da okrene na tramuntanu. Oko četiri popodne to se i dogodilo i svi smo izletili sa slalom opremom na vjetar jačine 20-25 čvorova. Točno kad se krenulo sa slalomom došle su i rupe u vjetru, a najviše ih je bilo na startu i na bližoj bovi. Nakon nekoliko poništenih trka zbog rupa, regatni odbor je izgubio strpljenje i zažmirio na pravilo o granici vjetra od 16 čvorova i pustio da se odvozi slalom u tim neregularnim uvjetima. Veliki povratnik Sašo Jančigaj (SLO-11) demonstrirao nam je nevjerojatnu brzinu i sposobnost glisiranja u rupama od desetak čvorova i pobijedio s velikom prednošču ispred Stojana Vidakoviča. Naši favoriti su se manje-više izgubili.
Opet se krenulo sa prekidanjem trka, ali se konačno potrefila jedna sa dobrim vjetrom u kojoj je uvjerljivo pobijedio Ante Berlengi ispred superkonstantnog Stojana.
Vjetar je na kraju pao, a pošto ostale dane više nije bilo vjetra za slalom, prvo mjesto je zauzeo Stojan sa dva druga mjesta, drugo Sašo Jančigaj sa jednom pobjedom i četvrtim mjestom, a Ante je osvojio treče mjesto s 0.3 boda ispred Vladana Desnice. Odličan je bio i naš najbolji freestyler i povratnik među racere, Mladen Belamarić – Grozni, koji je osvojio peto mjesto i pokazao da se još uvijek snalazi na čistokrvnoj race opremi.

U subotu se čekao najavljeni maestral koji je došao prekasno i preslabo, ali zato je surferska večera došla pravovremeno i nikako nije bila slaba, bila je dapače odlična i obilna (orade na gradele i sve u tom stilu).


Zadnji dan regate zaderao je “donjak” jačine 4-10 čvorova i krenula je agonija poništavanja trka za formulu. U super laganim uvjetima najbolji je po običaju bio Stojan, a Sašo De Gleria i Vido Jeremaz vodili su borbu titana za drugo i treće mjesto. Na kraju nije bila valjana niti jedna trka tako da je ovaj poredak ostao irelevantan i formulaši su ostali bez rezultata.

Na kraju su se svi složili da je pogreška regatnog odbora o nenatjecanju u četvrtka bila kobna po formulu, jer se po buri moglo odvoziti barem 5-6 puno uvjerljivijih slaloma od ona dva u petak, dok bi se u petak bez problema odvozilo 3-4 formule po tramontani i svi bi bili sretni i zadovoljni. Ovako su formulaši u ovoj sezoni i dalje bez rezultata, a slalomaši se nadaju da će ostale trke u sezoni ipak biti odvožene onako kako treba, na konstantom vjetru preko 16 čvorova.
Unatoč ovim greškama, ipak treba pohvaliti organizatora jer su bili stvarno brzi u postavljanju polja, večera je bila super, a i “pehari” su bili prva liga!


Rezultati za slalom nakon 2 jedrenja (Adria Cup i Kup Hrvatske):

mala galerija slika


(c) WSurf 2005. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.