glavni izbornik

Reklame

regate
Biograd WS Cup 2007 (5. - 8.10.2007)


Za produženi vikend 5.-8.10. bilo je zaista burno na Jadranu (u pravom smislu riječi). Dok se na sjeveru Jadrana surfalo za gušte (vidi izvještaj Gorana Babića od 14.10.), na južnom se Jadranu ozbiljno surfalo. U izvrsnim vremenskim uvjetima – sunce i bura s udarima i do 30 čvorova – u organizaciji YC Biograd održala se 4. ovosezonska regata Hrvatskog i Adria Kupa, u slalomu i formuli.

Iako je prognoza nagovještavala finu buricu, dio „uobičajenih“ slalomaša i formulaša nije se pojavio – vjerojatno radi loših iskustava sa prošle biogradske regate po buri, kada je bilo jako refulasto, a time i dosta opasno po živce većine takmičara. No, iako je opet bilo ponekih prigovora na konstantnost vjetra i regularne uvjete, ove godine situacija je bila znatno bolja. Petak i subota prošli su u bezvjetrici i laganoj kišici, uz druženje i obavezne lovačke priče surferskog karaktera.

U nedjelju je situacija bila znatno povoljnija, Sunce je izašlo i bura zapuhala. Prvo se startalo sa formulom i odvozila su se 2 plova, koja je oba pobijedio naš olimpijac Ante Berlengi iz Splita. Dva druga mjesta pripala su Stojanu Vidakoviču, na privremenom trećem mjestu našao se naš drugi olimpijac Janko Kapeli iz Šibenika. Nakon toga bura je tako digla da su poneki formulaši imali problema uopće se vratiti na obalu. Jedan od njih (ime poznato redakciji) vezao se za bovu na pučini i čekao da ga se spasi. Taman kad su spasioci stigli, najgori refuli su popustili, pa se brodolomac ipak uspio dokopati kopna sam.

Nakon dobre stanke uslijedio je slalom. Prvi start bilo je puno nabrijanih, svi su forsirali start „u nulu“, što je rezultiralo preranim izlijetavanjem preko linije za 7-8 takmičara. Regatni odbor (RO) nije odlučio nikog diskvalificirati te se startalo iznova. Drugi start „preko“ je bilo 5 takmičara, koji su ovaj puta ipak bili skinuti (Vidakovič, Desnica, Geromella, Jeramaz, Žakelj). Treći ponovljeni start je konačno uspio, a Ante je nastavio svoj pobjednički niz i lagano dojedrio do prve slalomske pobjede. Odvozila su se još 3 manje dramatična slaloma, od kojih je Ante pobijedio još dva i time učvrstio pobjedu u slalom disciplini, Stojan se sa jednom pobjedom našao na drugom mjestu, dok je Vladan Desnica pristao na treće mjesto. Nažalost, u tom je momentu RO iz još nerazjašnjenih razloga odlučio prekinuti slalome, iako je još slijedećih par sati puhalo puno i previše. Praksa da se, ukoliko to uvjeti dozvoljavaju, odvozi barem 5 slaloma - što je uvjet za odbacivanje 2 najlošija rezultata - nažalost se nije poštivala.

Ante Berlengi ispred Stojana Vidakoviča (formula) Pobjednici slaloma - Desnica (3.), Berlengi (1.) i Vidakovič (2.),

Ponedjeljak popodne je zapuhao lagani maestral, što se iskoristilo za još dva plova formule. Oba je plova ovog puta pobijedio Stojan, čime si je osigurao tijesnu, ali slatku pobjedu u toj disciplini. Ante je završio na drugom, a Janko na trećem mjestu.
Uz dobar vjetar, ovu je regatu i opet krasila jako dobra logistika izvan bojnog polja: bilo je organizirano par izvrsnih obroka u restoranu marine Kornati, a takmičarima je bio omogućen besplatan smještaj u charter jedrilicama YC-a Biograd. Za dogodine se priča o još raznovrsnijoj ponudi...

Inaće, sezona 2007 se bliži kraju, još je ostala samo jedna važna regata - dugo očekivani premanturski Hallowind. U ukupnim poredcima može se još svašta promijeniti, a najneizvjesnije je u slalomskom poredku, gdje vodeće mjesto u Kupu Hrvatske drži Vladan Desnica, ispred Dalena Geromelle i Olivera Biljmana. U formuli je vodeći Ante Berlengi, ispred Olivera Biljmana i Janka Kapelija, dok u Adria Kupu Stojan Vidakovič drži prvo mjesto u obje discipline. Hallowind je na rasporedu od 31.10.-4.11.


Mala galerija slika (Damir Vukić)
Ukupni rezultati formule (pdf)
Ukupni rezultati slaloma (pdf)


(c) WSurf 2007. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.