glavni izbornik

Reklame


Hrvatski funboard kup 1998


Natjecanja održana u 1998. godini
TerminMjestoNazivOrganizator
30.04.-03.05.ZadarI za kupJK Uskok
28.05.-31.05.Jadrija, ŠibenikII za kupKJD Jadrija
11.06.-14.06.VoloskoIII za kupDSNM Volosko
16.07.-19.07.Jadrija, ŠibenikIV za kupKJD Jadrija
26.07.-01.08.Viganj, PelješacDrž. prv. i V za kupPSD Peliška jedra
06.08.-09.08.RuskamenVI za kup i freestyleL. P. Split, Jedro Makarska
12.08.-16.08.Bol, BračVII za kupKJD Zagreb

***


Kup Hrvatske - Zadar

Prva regata u sezoni '98 za Kup Hrvatske održana je 30.4 - 3.5. u Zadru. Posebno veseli činjenica da je u ovom gradu oživio klub i da je nakon desetogodišnje stanke organizirana regata. Pojavilo se 30 natjecatelja od čega 8 Slovenaca. Ova regata je ujedno bila i prva od tri regate Kupa Slovenije. Prvi dan je puhalo 5-6 bofora juga, i začudo vožen je course race. Organizatori su pokazali malo početničkog nesnalaženja, pa su završene samo 2 trke u obje divizije, nakon čega je posadi regatnog broda bilo dosta regatavanja pa su otišli (???). Svi natjecatelji su se taj dan barem dobro najedrili nakon regate. U vodstvu se našao Vladan Desnica (KJD Zagreb), ispred vječno drugog Stojana Vidakoviča (Sidro Maribor) i veterana Ivice Podruga (Lubinski porat Split). U B ligi 16 natjecatelja kojima je ovo bila prva ili druga regata u karijeri otkrivali su svoje mogućnosti. Matevž Malej bio je prvi, Tine Slabe, koji je bio i najbolje plasirani junior u B ligi, drugi (obojica Bum Koper), dok je treće mjesto pripalo Toniju Zupančiču (Pirat Portorož). Alenka Kocijančič (Bum Koper) na 9. mjestu je nakon dugo vremena prva žena koja je sudjelovala na regati. Bilo bi ljepo i u toj kategoriji imati brojniju konkurenciju. Drugi dan jugo je oslabilo, ali ipak se vozio slalom. U obje divizije završena je samo po jedna trka. Stojan Vidakovič je pobijedio ispred Krešimira Tedlinga (Jadrija Šibenik) i Ivice Podruga, i time osvojio i prvo mjesto u ukupnom poretku ispred Vladana Desnice i Ivice Podruga. Najbolje plasirani junior bio je Mladen Belamarić (Jadrija Šibenik) na 8. mjestu. U B diviziji su Malej i Slabe zauzeli prva dva mjesta i u slalomu, dok je treći bio Marko Cukič (Vitrus Ljubljana). Preostala dva dana nije bilo vjetra.
rezultati

***

Kup Hrvatske - Jadrija

Pobjednici regate - Jadrija
Cerovac, Vidakovič, Desnica, Belamarić
U Jadriji kraj Šibenika održana je 28.-31.5 druga regata kupa Hrvatske u jedrenju na dasci. Sudjelovao je čak 31 natjecatelj, uz veći broj novopridošlih kojima je ovo bilo prvo sudjelovanje na regati. Meteorolozi su loše obavili posao, pa je najavljeno jako jugo sa kišom izostalo, i održane su samo 3 course race utrke po laganom vjetru i lijepom vremenu. Pobjeda u sve tri utrke je pripala Zdravku Cerovcu (KJD Zagreb), drugi je bio Stojan Vidakovič (Sidro Maribor), dok su Zagrepčani Vladan Desnica na 3. i Hrvoje Čipčić-Bragadin na 4. mjestu zaokružili trijumf kontinentalaca nad domaćinima, koji su se nakon višegodišnje dominacije ovaj puta morali zadovoljiti tek uvjerljivom pobjedom Mladena Belamarića (KJD Jadrija) u juniorskoj konkurenciji. Kako se nije održao ni jedan slalom, čak 18 natjecatelja B lige je ostalo bez službenih rezultata, ali vrijedi spomenuti da je u tri course race utrke prvi bio Damir Veledar (Uskok Zadar) ispred Marina Veršića (KJD Zagreb) i Marka Štefančića (Uskok Zadar).
rezultati

***

Kup Hrvatske - Volosko

Treća regata sezone održala se u Preluci (12.-14.6.) u organizaciji DSNM Volosko. Kako svi znaju da tamo nema vjetra kad pada kiša, a kiša je tih dana padala u velikim količinama, odaziv natjecatelja je bio slabiji nego inače (samo 12 A liga i 7 B). Možda je razlog tome i nepopularnost ove regate kod onih koji vole dugo spavati, jer se zna da je prvi start već u 6 sati ujutro. Slovenci su podbacili jer, iako se ova regata bodovala za Kup, došla su samo četvorica. U subotu se nekakav vjetar ipak pojavio i održane su 3 course race utrke po slabom vjetru punom rupa u uvjetima koji su bili sve prije nego regularni, ali to je ovdje redovna pojava na koji svi trebaju računati. Stojan Vidakovič je pobijedio u sve tri trke (Mistral SLE 303 + North Sails IQ 8.3 = dobitna kombinacija po bezvjetrici) ispred Zdravka Cerovca i Vladana Desnice, dok su svi ostali imali gadnih problema da uopće završe trku. Za nedelju smo prvi mogući start pomaknuli na 5:30, ali rezultat je bio samo to da je organizator imao pola sata više vremena za lovljenje bova koje su valovi visine 4 cm nezaustavljivo odnosili sa njihovih pozicija. Kad je stvar napokon krenula, sve je išlo vrlo brzo i završena su 4 slaloma za obje divizije. Kvartet Vidaković, Cerovac, Desnica i Kapeli izmjenjivao se u vodstvu, da bi na kraju pobjeda pripala Desnici ispred Kapelija koji je imao isti broj bodova, i Vidakoviča koji je zaostao za samo 0.7 boda. U ukupnom poretku prvo mjesto su podijelili Stojan Vidaković (Sidro Maribor) i Vladan Desnica (KJD Zagreb), treće Zdravko Cerovac (KJD Zagreb) i Janko Kapeli (Jadrija Šibenik) što je poprilično zbunilo organizatore koji nisu znali kako da 3 kante različitih visina podjele četvorici dobitnika. Najbolji junior bio je kao i obično Mladen Belamarić (Jadrija Šibenik) ispred Davora Šarića (KJD Zagreb). U B diviziji pobijedio je domaći natjecatelj Boris Čok sa 3 pobjede u 4 slaloma ispred Žige Hrčeka (JK Ljubljana) i Vjeke Osojnaka (također DSNM Volosko).
rezultati

***

Kup Hrvatske - Jadrija

Pocr
Marko Bujas - Poćr
Kako se na prvoj regati sezone vozio samo course race, ovaj puta došao je red na slalom. Iako su svi jako oscilirali sa plasmanima, nakon 3 slaloma na pobjedničkom postolju našli su se opet isti ljudi kao i 6 tjedana prije: Cerovac, Desnica i Vidakovič u seniorskoj, te Mladen Belamarić u juniorskoj konkurenciji. Natjecanjem u B diviziji dominirao je Ivica Bujas koji iako se prestao redovito natjecati, ipak ne spada u ovo društvo rekreativaca.
U jednom trenutku dosadne bezvjetrice organizirano je freestyle natjecanje koje je pobudilo velik interes brojnih dokonih kupača, i pokazalo da su ovu disciplinu mnogi prihvatili kao dobar način za ubijanje vremena kad ne puše baš najbolje. Ove godine je svih 8 učesnika imalo svašta za pokazati. Odlukom domače pristrane publike i tate suca u finalu je Zdravka Cerovca pobjedio Mladen Belamarić kojem ova disciplina leži čak i bolje nego regatavanje (a dobro je legla i flaša vina, poklon vlasnika lokalnog ugostiteljskog objekta koji je sponzorirao natjecanje). Posebno treba istaknuti nastup Marka Bujasa zvanog Poćr koji je atraktivnim kostimom i spektakularnim padovima zaslužio pljesak oduševljene publike.
rezultati

***

Državno prvenstvo i kup Hrvatske - Viganj

***

Kup Hrvatske - Ruskamen

Počelo je loše - samo 18 prijavljenih, 10 bofora bure po kojoj ni samoubojice nisu htjele isploviti, i jedan jedini čovjek kao organizator. Nastavilo se slabašnim maestralom (vrijeme je zaista poludjelo) i smiješnim prizorom kad je vlasnik jedinog čamca na regati izbacio suca (koji je u jednoj osobi objedinjavao funkcije postavljača polja, zapisničara, regatnog i protestnog odbora) sa broda zato jer je bio gladan i žurilo mu se na ručak (baš kad je vjetar počeo pojačavati). Spas je stigao u zadnji čas, tj. u nedelju, kad su u rekordnom roku održana dva course racea i dva slaloma. Rutinsku pobjedu zabilježio je Zdravko Cerovac koji je u svim trkama pobijedio osim u jednom slalomu kad je bio drugi. Drugo mjesto je po tradiciji pripalo Stojanu Vidakoviću, a treće su podjelili Vladan Desnica i Janko Kapeli. Najbolji junior bio je naravno Mladen Belamarić, ali ovaj put uz minimalnu prednost. B divizija je odvozila samo jedan slalom u kojem su natjecatelji splitskog "Lubinskog Porta" pokupili sva tri prva mjesta i to redom: Branko Aničić, Vjeko Matijević (gorespomenuti organizator, donator, a i pobjednik u kategoriji veterana), te Davor Bumbak. Čini se da postoji puno dobre volje i interesa da se ovdje i ubuduće organizira regata, nagradni fond je bio najbolji ove godine i prava je šteta što nije došlo više natjecatelja. Možda bi trebalo razmisliti o nekom drugom terminu za ovu regatu.
rezultati

***

Kup Hrvatske - Bol

Posljednja regata sezone najčešće nije imala nikakav rezultatski značaj, ali ove je godine borba za pobjedu u Kupu Hrvatske između Desnice i Cerovca bila neizvjesna do kraja, dok su na 3. mjesto pretendirala čak trojica. Slabašni vjetrovi koji su puhali cijelog ljeta nastavili su slabašno puhati i u Bolu, pa se prva 4 dana vozio course race. Samo oni s najvećim jedrima imali su priliku za dobar plasman, a bilo je puno vike na suce koji su mjerili vjetar, jer se stalno događalo da netko ostane u rupi bez vjetra. Također, kada bi sudac prekinuo regatu jer bi zabilježio vjetar ispod minimuma, nastala bi galama onih koji bi tvrdili da u polju puše "odlično".

Bez obzira na galamu, poredak prve dvojice nakon 4 održana course racea bio je uobičajen: Cerovac, Vidaković. Iznenadio je Brajković koji je bio treći u svim trkama i zauzeo 3. mjesto. Tek zadnji dan regate zapuhalo je dovoljno za slalom, no po prvi puta u povijesti organizatori su bili brži od natjecatelja što je za posljedicu imalo više zakašnjenja na start i posve neočekivane rezultate. A divizija je uspjela završiti samo jedan slalom na kojem su favoriti zakazali (Cerovac ispao u 1. krugu, Desnica zakasnio na start), a pobjeda je pripala Hrvoju Čipčić-Bragadinu, ispred Brajkovića i Vidakovića, kojima je ovo bilo
Sudionici regate - Bol, Brač
Slijeva na desno: Ajša, Maja, Pumpy (regatni odbor), Brajković, Vidaković, Čipčić, Runjić, Aničić. Kleče: Veršić i Šarić
dovoljno da podijele sveukupno 1. mjesto na regati, ispred Čipčića na 3. U juniorskoj konkurenciji Davor Šarić je po prvi puta ove godine pobijedio Mladena Belamarića što najavljuje zanimljivu borbu u ovoj kategoriji slijedeće sezone.

B divizija je završila 3 slalomske utrke u kojima je uvjerljivo pobjedio Branko Aničić, drugi je bio njegov klupski kolega Renato Runjić, a treći Marin Veršić.

Spolna diskriminacija je čini se uzela maha i u sportu, pa dok su svi natjecatelji bili (kao i obično) muškarci, u regatnom odboru bile su po prvi puta isključivo žene. Kako je vođenje regate ovaj puta funkcioniralo besprijekorno za razliku od uobičajenog gubljenja vremena koje nam godinama priređuju "iskusni morski vukovi" u regatnim odborima, možemo samo zaključiti da je došlo vrijeme da se u organiziranje regata uključe novi ljudi.
rezultati

***

kompletna ranking lista


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.