glavni izbornik

Reklame


Hrvatski funboard kup 1999


Natjecanja održana u 1999. godini
TerminMjestoNazivOrganizator
27.04.-02.05.ZadarI za kupJK Uskok
27.05.-30.05.Jadrija, ŠibenikII za kupKJD Jadrija
11.06.-13.06.VoloskoIII za kupDSNM Volosko
8.07.-11.07.Bol, BračIV za kupŠD Bol
12.07.-13.07.Bol, Brač/ZOO Station
25.07.-31.07.Viganj, PelješacDrž. prv. i V za kupPSD Peliška jedra
05.08.-08.08.RuskamenVI za kupL. Porat Split
19.08.-22.08.Bol, BračVII za kupŠD Bol

***


Kup Hrvatske - Zadar (27.4 - 2.5)

Ekipa
S lijeva na desno: Veršić, Desnica, Cerovac, Petra, Lerman, Jaša, Brebrić i Hitrec (kleće), Šarić

Nekonzumiranim boravkom u Zadru počela je ovogodisnja windsurf sezona. Naime od 27.04. do 02.05. surferi su se sastali u Zadru na prvoj regati sezone no sa vremenom nisu imali sreće. Iako su prognostičari predvidjeli mirno vrijeme, bez vjetra, ipak su brojni surferi naročito iz Zagreba i Šibenika stigli na vrijeme u jedriličarski klub "Uskok" nadajući se da će se regata ipak održati. Nažalost ni oni, a ni poneki koji su stigli iz Splita, ali bez popularnog Ivice Podruga (Uše), Rijeke te slovenaca i domaćina iz Zadra nisu imali sreće. Tek prvi dan, u četvrtak, su poneki uspjeli stati desetak minuta na daske one najveće litraže s jedrima preko 8 m2. Ostale dane bila je "kalma bonaca", kako kažu dalmatinci, pa je doista bilo žalosno gledati surfere kako na razne načine nastoje utući vrijeme. Zagrepčani su zaigrali odbojku, šetali se, te malo i sunčali. Šibenčani su se opet zabavljali na sebi svojstven nacin a ostali -"kud koji mili moji". Šteta, jer bi bilo zanimljivo vidjeti kako se tko pripremio za sezonu. Šibenčani i ostali s mora imali su ove zime i u rano proljeće nesto juga no u Zagrebu je zaista malo puhalo. Najbolji zagrepčani su bili tri tjedna na pripremama, naravno u svojoj "režiji", na Kanarima pa se sa zanimanjem očekivalo prvo natjecanje. Oni koji su ostali u gradu nisu se imali kada pripremiti pa im je ova regata trebala biti praktički prvi doticaj s ovosezonskim jedrenjem. Inaće, zagrepčani su došli u praktički najjačem sastavu, a to će reći sa Zdravkom Cerovcem, Vladanom Desnicom, Hrvojem Čipćićem, a to ce reci: prvim, drugim i petim s proslogodišnje rang liste te još s Ivanom Hitrecom, mladjim Čipćićem Silvijom i juniorima Davorom Šarićem, Marinom Veršićem, Igorom Lermanom. Stigli su i popularni Jaša Čalogović te Nikola Brebrić i Marko Oresković, a i dame iz Zagreba su bile brojne. Čak tri - Petra, Maja i Ira. Imale su šanse napraviti dobar rezultat, jer žena iz drugih klubova nije niti bilo.

Maja Roboz
Neki unatoč nestašici vjetra nisu gubili vrijeme - Paklenica, Maja Roboz

Šibenćani su, kao i uvijek, bili također brojni i jaki. Stigao je Janko Kapeli, pa braća Belamarić te Damir Vukić i ostali. Iz Slovenije je najjaće ime bio Stojan Vidaković poznati majstor iz Maribora koji često zna pomrsiti račune našim najboljim surferima.

Inaće, na samom dolasku, u Zadru nas je dočekala čudna atmosfera. Žalosni su bili organizatori, posebice Damir Veledar, ne samo zbog vremena nego i zbog stanja u klubu. Kako smo naknadno saznali u "Uskoku" je nekoliko dana prije regate izbila svađa pa se članstvo podijelilo na dvije struje a rezultat je bio -zatvoreni hangar te surferi iz drugih gradova nisu imali gdje s opremom. Uz isprike domaćih surfera, koji u toj svađi nisu sudjelovali, ipak se poslije našao ključ pa je oprema mogla biti iskrcana. Zdravko Cerovac je zadarsku dosadu iskoristio da pokupi novce za ovogodisnju članainu za naš klub. Sada još to treba učiniti sa jarunskim clanovima Goran Grubišić.

Tako je eto završio Zadar. Valjda neće biti slično u Šibeniku na slijedećoj regati od 27. tog do 30.tog ovog mjeseca. To bi bila zaista katastrofa, a pogotovo za one koji očekuju ovih dana novu opremu koju će nabaviti uz pomoć naših dragih sponzora. (D. Veršić)
rezultati

***

Kup Hrvatske - Šibenik (27.-30.5.)

Pisati bilo kakav izvještaj sa ove regate posve je besmisleno jer je sve bilo isto kao i na prethodnoj regati u Zadru: ništa vjetra - nikakav rezultat. čak se ni sve domaće zvijezde nisu pojavile (I. Belamarić, I. Brajković, M. Bujas), navodno zbog ispitnih rokova. Bilo je 25 prijavljenih, a da je zapuhalo pojavili bi se i još poneki koji su kalkulirali sa dolaskom i plaćanjem startnine. Organizatori su se pokazali nesposobni i nemaštoviti kao i obično jer iako je začuđujuće velik broj novinara i reportera navratio na Jadriju nisu bili u stanju organizirati ni najbezvezniju fun race utrku, a kamo li neko drugo događanje, što je šteta jer je cijeli vikend plaža bila puna ljudi.
rezultati


***

Kup Hrvatske - Volosko (11.-13.6.)

Ova regata je imala jako čudan početak. Start prvog jedrenja bio je predviđen u petak u 13 (!!) sati. Svi koji imaju ikakvog pojma o jedrenju na dasci znaju da u Preluci vjetar prestaje puhati u 8 sati ujutro i da nema ni daška do slijedeće noći. Na zakazanim prijavama pojavila su se samo jedanaestorica (7 iz Zagreba, te po dvojica iz Šibenika i Zadra) te po najgorem mogućem pljusku psovali organizatore koji su zakazali regatu u ovakvo idiotsko vrijeme. Ipak, pljusak je uskoro prestao i već malo kasnije zapuhala je sasvim pristojna tramontana. Svi su zbunjeno počeli sastavljati jedra psujući i dalje organizatore kojima nije bilo ni traga ni glasa (valjda su otišli na ručak). Svi prisutni su se beskrajno začudili kad se pojavio gliser sa bovama, u rekordnom roku postavio polje i kad je na brzinu zakazan start.

Zdravko Cerovac
Pobjednik regate: Z. Cerovac
Po vjetru koji je na udare dosezao i 30 čvorova, odvezene su 4 course race trke u kojima je dominirao Zdravko Cerovac sa 4 prva mjesta, dok se za drugu poziciju ravnopravno borilo više natjecatelja od kojih je na kraju najuspješniji bio Hrvoje Čipčić-Bragadin ispred Vladana Desnice (svi iz KJD "Zagreb").Potpunu dominaciju Zagrepčana zaokružili su juniori Davor šarić i Marin Veršić plasmanom na 4. i 5. mjesto. Najbolji zadarski junior Marko Štefančić u svom prvom nastupu u A diviziji ostavio je iza sebe neke mnogo iskusnije regataše i završio na 6. mjestu. U B ligi koja se natjecala samo za prestiž, vetaran Ivo Klarić je za za današnje pojmove nemoguće malim jedrom (6.0!) i daskom lako pobjedio u svim trkama. Slijedeće jutro je vjetar podbacio i odvezena je samo jedna kvalifikacijska trka slaloma. Velika su bila očekivanja za nedelju (start je bio u 5:30), ali podbacio je i vjetar i natjecatelji. Prevelika ponuda noćnog života u Opatiji i okolici i ovaj puta je neke koštala boljeg plasmana, a najsmješnija je bila prva kvalifikacijska trka B lige kada se od 6 natjecatelja samo jedan pojavio na startu, ali ni on nije došao do cilja jer je prerano startao. Po slabom vjetru završen je samo po jedan slalom za svaku diviziju, pa je u "A" pobijedio Stojan Vidakovič, ispred Zdravka Cerovca i Vladana Desnice.

Sveukupni pobjednik regate postao je tako Cerovac, Desnica je bio drugi, a Vidakovič je zbog izostanka sa trke u petak završio tek na trečem mjestu, ali je ipak pobjednik u natjecanju za Kup Slovenije za koji se ova regata također bodovala (nastupilo je 8 Slovenaca). U konkurenciji juniora poredak je bio: Šarić, Veršić, Štefančić, a u slalomu B lige: Toni Zupančić, Žiga Hrček (oba Slovenija), Vjekoslav Osojnak (DSNM "Volosko"). Koliko je specifična ova regata govori i podatak da su od 26 natjecatelja samo 4 uspjela završiti sve trke (4 c. r. i 1 slalom).
rezultati
galerija slika iz Voloskog

***

Kup Hrvatske - Bol, (8.-11.7.)

Prva ovogodišnja regata na prekrasnom zlatnom ratu, bila je i prva koju je samostalno organiziralo ŠD "Bol" - klub jedrenja na dasci sa čak dva člana. U regatu su bila uložena i golema novčana sredstva: cca 3 kune i 21 lipa. Vjetar je zapuhao već prvi dan, ali race directoru je trebalo 2 sata da vlastoručno usidri startnu bovu. Naravno, vjetar je u međuvremenu oslabio pa je jedini course race održan po minimalnom vjetru.
U tim uvjetima iznenađujuća je bila pobjeda Hrvoja Čičića-Bragadina koji je sa svojim RX1 9.9 i daskom oblika trajekta prvi dojezdio do cilja. Slijedeća dva dana vladala je bezvjetrica, da bi zadnji dan vjetar ipak omogučio održavanjejednog slaloma za A ligu i 3 za B. Vodeča četvorka iz course racea opet se našla na čelnim pozicijama, ali u poretku: Desnica, Vidaković, Cerovac, Čipčić- Bragadin. Tako je Vidaković ponovno uspio pobjediti na regati bez da je pobjedio u ijednoj trci, a Hrvoje Čipčić- Bragadin, je po prvi puta u karijeri zauzeo čelnu poziciju na hrvatskoj ranking listi. Slalom B lige bio je posebna poslastica za gledaoce jer je svih 16 natjecatelja startalo zajedno, a osim par vodećih, svi su imali napadaje padavice na okretima oko bova. U najboljim trenucima čak po petorica su se znali utapati na istoj bovi u isto vrijeme.
Rezultati B lige: 1. Davor Bumbak, 2. Branko Aničić, 3. Igor Lerman.
rezultati

***

ZOO station slalom - Bol, (12.-13.7.)

ZOO station
ZOO Station - u iščekivanju starta...
Prema Murphyjevom zakonu dan nakon regate mora puhati, pa je mudro dan poslije staviti novu regatu. Ova je regata bila više promotivnog nego natjecateljskog karaktera, pa su se prekaljenim natjecateljima pridružili i neki ambiciozniji turisti. Vozio se slalom na ispadanje (1 na 1), i ne samo da je svih 18 natjecatelja uspjelo izvoziti sve eliminacije do finala, nego su svi poraženi dobili još jednu priliku kroz tzv. dvostruku eliminaciju. Održane su ukupno 34!! trke po jakom vjetru, a u finalu je Stojan Vidaković pobijedio Zdravka Cerovca, Dok je Vladan Desnica bio treći.

Nagradni fond je bio izuzetan: jedro za 1. mjesto, "Esprit" satovi za 2. i 3., a podijeljene su i medalje od bračkog kamena. Cijela regata održana je u sklopu Extreme Weeka koji je na Braču okupio još i paraglidere, skatere, sportske penjače i mountainbikere. Nadamo se uspješnoj reprizi dogodine.
rezultati

***

Prvenstvo Hrvatske - Viganj, (25.-31.7.)

***

Kup Hrvatske - Ruskamen, (5.-8.8.)

Svima je jasno da ovdje ima manje vjetra nego u Vignju ili u Bolu, da mjesto održavanja nije nikakvo mjesto, već samo jedan propali socrealistički hotel, da blizina Splita nije nikakav adut, jer su se na regati pojavila samo 3 (!!!) Spličana, ali regata se ipak održala i ove godine. Zasluge za to naravno pripadaju Doktoru (Vjeki Matijeviću) koji ni ove godine nije žalio ni truda ni novaca da spriječi da jedrenje na dasci u Splitu posve potone u žabokrečinu. Poglavarstvo grada Omiša pri tome mu je pružilo potporu u vidu novčanih sredstava i šarmantne hostese. Prijavila su se 22 natjecatelja što je znatno više nego prošle godine, a da je vremenska situacija bila bolja, sigurno bi ih bilo još i više.

U prva tri dana regate krenulo se samo jednom sa starta, ali taj course race prekinut je zbog pomanjkanja vjetra. Zapravo vjetra je bilo, ali po tko zna koji put bove su se postavljale kad je najbolje puhalo, a regata se vozila kad je već bilo prekasno. Zadnji dan je zapuhalo umjereno jugo i nakon još jedne gnjavaže s postavljanjem polja ipak su se odvozile 4 course race trke sumnjive regularnosti. Na startu je puhalo cca. 15 čvorova, ali na gornjoj bovi (na kojoj nitko nije kontrolirao vjetar) puhalo je tek povremeno, dok su valovi i struja bila začuđujuće jačine. U tim neuobičajenim uvjetima bilo je i nekoliko neočekivanih rezultata, a pisale su se i nekakve peticije za poništenje zadnje trke, ali bez ikakvog uspjeha. Na kraju je Zdravko Cerovac pobjedom ispred Vladana Desnice osigurao i pobjedu u Kupu Hrvatske, dok je Mladen Belamarić sa trečim mjestom zabilježio najbolji rezultat karijere (lako njemu kad ima 60kg i 8.7m2) kojim se sasvim približio Davoru Šariću u borbi za naslov najboljeg juniora u Hrvatskoj. Četvrti je bio Sašo Jančigaj iz Slovenije kojem je ovo također bio do sada najbolji nastup na hrvatskim regatama.

U natjecanju B lige nije bilo službenog rezultata, jer nije održana ni jedna slalom utrka, a u course raceu dominirali su već spomenuta 3 Splićana: Branko Aničić kojemu je ova konkurencija očigledno preslaba, ali nikako da pređe u A ligu (valjda po onoj: bolje prvi u selu...), Vjeko Matijević koji je tako dio nagradnog fonda mogao dodijeliti sam sebi te Renato Runjić znan kao Šalja.

Bilo bi lijepo kad bi se i ostali splitski surferi malo više angažirali oko ove regate, jer uvjeti su ovdje dovoljno dobri, plaža je uvijek puna ljudi, ali kako možeš očekivati da ti dođu neki izdaleka kad je tebi i 20 km previše.
rezultati

***

"Martini kup" - Bol (19.-22.8.)

Pobjednik Kupa Hrvatske odlučen je već na prethodnoj regati, sezona se rastegla kao rijetko kada i bila je potrebna dodatna motivacija da bi se natjecatelji pojavili u Bolu. Naš dragi retaj (Ivica Podrug) pobrinuo se za dotaciju u obliku nagradnog fonda od 4000 DM, do sada neviđenog na našim regatama. Nije puno nedostajalo da cijeli trud bude uzaludan jer slabo jugo je držalo čak 6 dana za redom, pa je tako propalo i planirano freestyle natjecanje, ali predzadnji dan, u subotu maestral je zapuhao solidnom jačinom i krenuo je slalom.

Već na startu prvog slalomskog finala zbog preranog starta otpala su dva favorita, Vidakovič i Desnica. U ponovljenom startu favorit Cerovac lako je preuzeo vodstvo, napravio uvjeljivu razliku, ali na manje od krug do kraja završio je katapultiran u vodu. Priliku je iskoristio (outsider) Janko Kapeli i vjerojatno po prvi puta u karijeri pobijedio u nekoj trci Kupa Hrvatske. Slijedeće finale dobio je Vidakovič, a treći slalom nije završen zbog nedostatka vjetra.

Posljednji dan, u nedelju, vozio se course race. Prve 2 trke bile su uobičajeno dosadne: vjetar na limitu, uobičajen poredak. Treća trka donijela je naglo pojačanje i promjenu smjera vjetra, čime su se okoristili neki koji nisu baš u vrhu ove discipline, pa je nakon prvog kruga poredak bio pomalo neuobičjen, ali favoriti to ne bi bili kad se ne bi znali snači i kad imaju poveći zaostatak za vodečim, pa je u cilju opet sve bilo po starom: Cerovac, Desnica, Vidakovič. Vjetar je bio prilično jak, ali nestalnog smjera i jačine, pa je na obali nastalo natezanje: voziti 4. C.R. ili završiti 3. slalom. Diskvalificiranima iz 1. slaloma očajnički je trebao još jedan slalom, dok je svim ostalima odgovarao C.R. Ono što se nazivalo regatni odbor se odlučilo za C.R. i održana je vjerojatno najbolja utrka ove sezone. Vjetar od 20-25 čvorova i veliki valovi pretvorili su trku u borbu sa morem, koja je mnoge koštala odustajanja. Na kraju se pokazalo da danas u ovoj disciplini pobjeđuje onaj koji uspije sa največim jedrom živ doči do cilja, dok su taktičko-tehničke finese u sasvim drugom planu. Najvještiji u preživljavanju bio je Cerovac sa 9.3 m2, a Desnici je 8.0 m2 bilo dovoljno za 2. mjesto. Neki su se i precijenili pa je bilo i dosta utapanja i odustajanja. Za kraj je ostalo nezavršeno finale 3. slaloma, ali ni u dva pokušaja nije se stiglo do cilja. U drugom pokušaju vjetar je pao sa 15 čvorova na totalnu nulu u samo nekoliko sekundi i to pola kruga prije kraja.

Na kraju su se najviše veselili (nagradnom fondu, a čemu drugom) 1. Cerovac, 2. Čipčić-Bragadin, 3. Kapeli i Vidaković pa 5. Desnica.
U B ligi pobjedio je Ronny Marinković iz Bola - svestran momak koji je uspio istovremeno natjecati se, voditi regatu, posuđivati opremu od ostalih natjecatelja i postavljati regatno polje mobitelom (!?). Drugoplasirani je bio Johnny Dolenc, još jedan prekaljeni natjecatelj koji se infiltrirao među turiste, a treči Davor Bumbak (još jedan stručnjak za natjecanje na posuđenoj opremi).
rezultati

kompletna ranking lista

(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.