glavni izbornik

Reklame

regate
Bol Open 2008 (26.-29.6.2008)Kad Zlatni Rat zasjednu kupači i suncobrani umjesto sufera...

Nekad je teško izbjeći ono staro pravilo u koje već neki nažalost i vjeruju, a to je da za vrijeme regate nema vjetra ili ako puše to je u doba kada ili natjecatelji ili regatni odbor nije spreman voziti ili dati regatu. Nešto slično je bilo i u Bolu s time da je nekoliko dana prije regate, a i za vrijeme regate prognoza izgledala perspektivno. Windguru je pokazivao sunčano i stabilno vrijeme, sjeverozapadnjak i zapadnjak od 7-10 čvorova u popodnevnim satima što je ukazivalo na sve bitne preduvjete za dobar maestral u Hvarskom kanalu.

Nije jasno jeli je to bilo zbog prognoze ili zbog dobrog termina, jer je 25.6. bio praznik pa su se mnogi odlučili na produženi vikend, ali može se reći da je Bolska regata bila dobro posjećena od strane natjecatelja. Za disciplinu formula windsurfing prijavilo se 10tak natjecatelja dok je u popularnijem slalomu bilo prijavljeno 20tak natjecatelja. Tu valja spomenuti i dolazak Tineta Slabea (SLO-6) koji se je od prošle godine odlučio više posvetiti slalomu umjesto kao do sad freestyle-u i na ovoj regati steći još jedno bitno iskustvo prije odlaska na Gran Canaria PWA Grand Slam. Uz već poznatu domaću ekipu koja je uključivala Desnicu, Berlengija, Vidu, Čipu, Brebrića, Sekulića, Kirigina itd. regatu su posjetili i već uobičajeni slovenski gosti – Vidakovič, De Gleria, Malej, Žakelj...

Početničke školice jedrenja ispred Zoo Stationa imale su odličan vjetar za učenje Tine Slabe posjetio je bolsku regatu sa namjerom da vozi slalom

Dok su neki poput Zagrepčana stigli na Bol (Desnica, Čipčić, Brebrić) već nekoliko dana prije regate kako bi marljivo trenirali, većina ostalih natjecatelja pristigla je u srijedu ujutro, dan prije početka regate. Srijedu prijepodne su mnogi iskoristili tako da nađu smještaj i pospreme opremu u jednom od dva surf centra (Zoo Stationu ili kod Johnny-a). Već u srijedu je vjetar zakazao pa tako popodne nije bilo dovoljno ni za sedmicu, tako da je većina mogla samo gledati početnike kako se bore sa školskim jedrima na vodi.

U četvrtak (26.6.) regata je službeno započela, ali nažalost ne i pravi maestral. Kasno popodne iza 17 sati se vjetar je digao na slabašnih 10 čvorova na udare, što nije bilo dovoljno za bilo kakvo ozbiljnije surfanje. Regatni odbor je odlučio ipak startati sa formulom pa je tako odvožen 1 plov u kojem su samo 3. natjecatelja (Vidakovič, Berlengi, De Gleria) od ukupno 9. uspjela završiti trku.

superiskusni Stojan Vidakovič (SLO-5) Sašo de Gleria (SLO-79)

Ni petak (27.6.) nije nešto više obećavao što se vremena tiče. Iza 17 sati maestral je zapuhao otprilike kao i prethodnog dana što ni izdaleka nije bilo dovoljno za slalom pa je odluka regatnog odbora bila logična da se vozi formula. Tako je odvožen još jedan plov formule oko 17 sati, gdje je ovoga puta trku završilo ipak 7 od 9 natjecatelja. Budući da je vjetar kasno navečer opet pao otkazani su daljnji plovovi formule. Rezultat je bio sličan kao i prvog dana samo su Vidakovič i Berlengi zamijenili mjesta pa je poredak bio Berlengi, Vidakovič, De Gleria. Navečer oko 20 sati sasvim nenadano je propuhala nevera sa sjevera. Koliko je poznato jedini se vozio kratko do mraka Tine Slabe, gdje je prema njegovim riječima bilo za solidnu peticu.

Subota (28.6.) je bio zadnji perspektivan dan i nada slalomašima, koji su već lagano uvidjeli da su velike šanse da se slalom zbog vjetra neće moći održati. Prognoza nije obećavala neki vjetar u subotu, ali lokalni guru i legenda Ušo najavio je 20 čvorova već ujutro. Po izgledu vremena u Bolu subota se doimala kao još jedan dan koji će završiti isto kao i prethodna tri. Zbog toga se regatni odbor opet odlučio dati formulu gdje su odvožena ukupno 2 plova. Poredak u formuli je ostao opet isti. Iza 17:30 sati raspuhalo se stvarno dobro tako da je u kanalu bilo 15 čvorova, a nešto poslije na momente čak i 20. Slalomaši su konačno vidjeli svoju nadu da se barem odvozi koji plov slaloma. Na veliko razočaranje natjecatelja toga dana slalom ipak na kraju nije startan, budući da neki natjecatelji koji voze obje discipline su zahtijevali 30 minuta pauze između disciplina kako bi pripremili svoju opremu, a zadnji mogući start je bio u 18 sati. Budući da je većina natjecatelja ipak došla samo zbog slaloma to je kod nekih izazvalo opravdan gnjev. Odvožena je tek jedna fun trka slaloma na inicijativu Slabea i Berlengija. Ljutnja na organizatore se te večeri djelomično smirila nakon odlične i obilne surferske večere u restoranu na plaži iza Zoo Stationa.

Boštajn Gustin - samo za vrijeme regate bez nepromočivog ruksaka Nikola Smoljenović - možda još jedna mlada perspektivna nada hrvatskog surfa

Nedjelja je što se tiče vjetra bio još jedan dan kao i svi ostali u doba regate, gdje je popodne zapuhalo opet desetak čvorova što je sucima bilo dovoljno da naprave još 2 plova formule. Slalomaši su ovoga puta nažalost ostali zakinuti za vjetar i regatu. Dodjela nagrada je obavljena u Johnny-evom centru u malo kaotičnom raspoloženju budući da su svi žurili na trajekt i potom doma, jer ponedjeljak je mnogima bio opet radni dan.

U ukupnom poretku u formuli pobijedio je Stojan Vidakovič (SLO-5) sa četiri prva mjesta u ukupno 6 plovova ispred Ante Berlengija (CRO-96) koji je osvojio preostala dva prva mjesta. Treći je bio Sašo de Gleria (SLO-79)koji je svojim postojanim trećim mjestom kroz skoro sve plovove si priskrbio tu poziciju i na kraju. Za spomenuti na kraju je još i juniora Nikolu Smoljenovića iz JK Mornara kojemu je to bila praktički nakon RS:Xa prva utrka u formuli gdje se dobro snašao. Nikola je upravo u doba regate navršio tek 16 godina. Nadajmo se da će se ta tendencija ulaska i mlađih ili novih ljudi u ovaj sport i regatavanje nastaviti i u budućnosti.

Sve što su slalomaši uspijeli je odvoziti jedan fun slalom te trenirati neko vrijeme oko bova Dodjela pehara - De Gleria, Vidakovič, Berlengi, Jeramaz

Galerija slika sa regate (slikali: Jaša Čalogović & Sunčica Perišin Tomljanović)
Galerija slika - Zoo Station (slikali: Jaša Čalogović & Sunčica Perišin Tomljanović)
Ukupni rezultati formule (pdf)


(c) WSurf 2008. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.