glavni izbornik

Reklame

regate
Shimuni Extreme Speed One Hour Slalom
(12.-14.9.2008)Start slalom maratona - svih 60 natjecatelja startalo je zajedno
U subotu 13.9.2008 održana je ONE HOUR SLALOM regata po prvi put u Šimunima na otoku Pagu koja je organizirana u ime proslave kraja sezone. Ova regata okupila je čak rekordnih 60 natjecatelja, a među njima, što je neobično za naše regate, su se pojavile čak i 3 natjecateljice te jedan trinaestogodišnjak.

Regatno polje rastezalo se čak nevjerojatnih 2.5km od punte Šimuna do bove pored otočića na mračnom horizontu. Bura je dizala cijeli dan, a već oko tri sata momci su počeli bijesniti na organizatore što se usuđuju čekati najavljenu oluju za početak regate. No organizatori su odlučili da prva regata u Šimunima, bude nezaboravna.  

U 17:00, na sam zvuk trube koja je označila početak regate, naišao je sotonski reful bure pun kiše, i propelirao jedra prema crnom horizontu. Spektakl je bio nešto nadrealno - 60 šarenih jedara krenulo je mazohistički u boj za vjetar prema nevidljivoj destinaciji. 30 čvorova vjetra bilo je presnažno za jedra od šest i sedam kvadrata koja su natjecatelji pripremili prije starta. Na moru je vladao kaos, bilo je katapultiranja natjecatelja skupa s jedrima, sudara dasaka, padanja u okretu te u svakom krugu, more je izbacivalo surfere zakačene na iskidana jedra i raspucane boomove. Nekolicina natjecatelja se povukla iz bitke nakon nekoliko navrata oko bove zbog veličine opreme za koju se uspostavilo da je nemoguće upravljati u takvim uvjetima. Samo Tine Slabe i Mratović su izdržali cijelu utrku sa jedrom od 7.0 kvadrata. Mratović je doduše u borbi s jedrom u okretu oko bove je gubio dosta vremena. 

Skippers meeting Zdravka Cerovca je katapult u predzadnjem krugu koštao jedra i plasmana

Freestyler Tine Slabe (SLO-6) bio je u prednosti dok su ostali često padali u okretima niz vjetar i oko bove. S jedrom od 7.0 Slabe je konstantno vodio cijelu regatu i prvi prošao ciljem. Zdravko Cerovac (CRO-6) je dugo je prijeteći vrebao Tineta dok mu to nije spriječilo vlastito jedro kroz koje se katapultirao i raskidao ga u kritičnom momentu. Talentirani 19 godišnjak Siriščević (CRO-22) je preoteo drugo mjesto i kavalirski popratio brata freesteylera do cilja.
Na treće mjesto došao je Kocjan Andrej (SLO-5). Niko Dujmović (CRO-105) na četvrto. Bambi kojeg prvi puta vidim u surferskoj regati iznenadio me je dospjevši na peto mjesto. Belamarić kojeg je vjetar tokom glisiranja pri ogromnoj brzini katapulturao kroz prozor tako brutalno da su se ostali prepali za njegov život, uspio je izići iz mora tokom regate promijeniti veliko jedro za manje, te izgubivši vremenski više od pola kruga regate, vratio se u bitku i izborio do sedmog mjesta. Tri dame Brnčić, Muftić, Štefan odvozile su čitavu regatu te zaradile poštovanje od svih. Svaki krug oko bove je mijenjao rezultate toliko da gledaoci puni adrenalina su uspjeli izdržati cijeli sat i pol na kiši i buri napeto prateći spektakl u moru . Dakako, surfanje nije ping-pong, kako kaže he-iku jednog mudrog splićana. 

Tine Slabe (SLO-6) Luka Mratović (CRO-751)

Dan je bio popraćen s dodjelom nagrada i s kraljevskim banketom, vinom i svevrsnim delicijama za nahraniti i ugojiti goste - prije nego što su na njih navalile izgladnjele šimunčanke. Usamljene djeve s prekrasnog otoka soli, ovaca i paškog sira nisu si dozvolile da propuste dolazak 60 mužjaka u njihov kraj , te su organizirale natječaj „Mister Šimuni“. Čista isprika da nagovore odabrane surfere da trče po otoku, izvode striptease, plešu, i ljube naokolo. Tinov šarm je osvojio titulu „Mister Šimuni“, a nebo se napunilo fantastičnim vatrometom.

Prva ŠIMUNI ONE HOUR SLALOM regata imala je sve aspekte jedne James Bond misije, opasnost, spektakl, klopu, zabranjenu romantiku i happy end. Zahvaljujući sjevernjačkim organizacijskim vještinama regata u Šimunima je bila najefikasnija i organizirana regata koju sam vidjela ovo ljeto. U petak se radila registracija i prijave. U subotu je puhalo po planu i odvozila se regata. Kada je misija bila gotova u nedjelju se raspršio svijet. No smještaj je bio izvrstan, u Beverley Hillsu Šimuna, u novim i ugodnim kučicama u hladovini i uz more te s vrućim tušem i WC prozorčićem dovoljno velikim da omogući filmski bijeg u situaciji otmice kakva me dopala u petak navečer. Stari nasukani bord na plaži postao je fantastični disko kada je kiša posjetila beach party, te iako su mnogi izgubili šlapu ili čak nogu u utrobi tog broda, jedini negativni aspekt regate u Šimunima je bila baš preciznost organizacije, jer nije dozvolila da se rastegne ovaj super vikend i da se duže uživa.

Tine i Sira - dva favorita... Dodjela nagrada

Galerija slika by Sunčica
Galerija slika by Indiana
Galerija slika by Sandokan
Video by Lero
Video by RTL
Video by RITV
Video by Camping Šimuni
Ukupni rezultati slaloma (pdf)


(c) WSurf 2008. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.