glavni izbornik

Reklame

reportaze
Jedno zimsko surfanje
Baška, 9.2.2008Kada netko spomene surfanje na buri u prosincu i siječnju, i autor ovih redaka je sasvim skeptičan u užitak takvog surfanja s obzirom na ledene temperature. Čast iznimkama i onima kojima surfanje predstavlja užitak i kad je snjeg na obali, no takvih fanatika je obično malo (ili posjeduju neko suho i turbo dobro odijelo). Pa ipak odluka je pala da se umjesto na snjeg ide na vodu, točnije u Bašku na Krku, što nisam požalio.

Petak (8.2.) popodne, bez planova za vikend, pogledam chatbox na Wsurf.net gdje Perichi traži mjesto u autu za vikend sufanje na buri. Pogledam prognozu – najavljena dobra bura, prognoza za Krk izgleda kao za Maui što znaći konstantno po 20 čvorova sljedećih x dana. Nije loše, kažem ja sebi i počnem zvati ekipu. Naravno nitko se ne javlja, a oni koji su se javili nemaju vremena ili idu na skijanje. Na kraju jedino Nelly (www.boardforce.net) je spremna otići do Krka. Pakiranje stvari, 2 i pol sata puta sa starom ladom i na Krku smo, večera pa spavanje.

Subota (9.2.), dižem se nakon hladnjikave noći u kući koja još nije sasvim zagrijana, vani nebo bez oblačka uz sunce i naravno buru. Temperatura zraka oko 10 stupnjeva. Prva stanica puta je Punat, gdje se već surfalo naveliko sa peticama. Naravno nema gužve jer ipak velika većina dijeli (krivo) mišljenje da je surfanje više sport za ljeto. Desetak slovenaca što na obali što u vodi, par rječana i Niko koji uporno trenira slalom sa velikom opremom. Ali ipak kad si usporedim gušt surfanja u Baškoj i u Puntu – odlučiti nije teško – Baška wave.


Dolazimo u Bašku, a na vodi jedan lokalni surfer. Val i vjetar ulaze direktno u uvalu, što se događa kada je malo istočniji smjer bure. Perfektna slika – sunčano i dalje bez oblačka na nebu, a more obojano u svjelo plavoj boji kao plaže sa Kariba. Narigavam peticu i ulazim u vodu sa 77l daskom ispred lokalnog kluba u zaljevu. U prvi mah mi se učinilo da je hladno, ali nakon prvih 300m surfanja savršeno je toplo. Cijela Baščanska uvala samo za nas dvoje surfera. Nakon 1h pridružuje nam se još drugi lokalac (Dunica). Uz surfere tu su i laseri koji treniraju. Svaka im čast, jer po valovima od 2m i buri od 30 čvorova zaista nebi volio upravljati jednim laserom. Nakon više od 2 sata u vodi, sa malo promrzlim rukama vraćam se na obalu sa onim surferskim smješkom na licu. Mislim si - „zimske bure znaju ipak biti zakon!“.

U nedjelju (10.2.) se je vjetar ipak poželio malo odmoriti. Kristalno čisto nebo su zamjenili oblačići i magličasto nebo. Bura je i dalje puhala, ali ovaj puta za 7 kvadrata ili više. Sa daskom od 80l i malim jedrom nisam imao više što tražiti na vodi osim uživati na suncu i gledati popodnevni bašćanski session Nike i Dunice u slalomu. Pričajući sa Nikom doznajem da već ima 20 dana surfanja na buri ove godine (u malo više od mjesec dana). Prema njegovim rječima kapa i rukavice mu ne trebaju, nekad zna biti malo hladno, ali nikad nije neizdrživo.


Za sve one koji nemogu bez interneta, još jedna zanimljivost je da Baška od prošle godine nudi besplatno uslugu wireless interneta. Stoga svatko tko posjeduje laptop i ima mogućnost wirelessa se može besplatno spojiti na bašćansku wireless mrežu te surfati internetom do 2 sata dnevno. Ovu uslugu osigurava udruga građana BSwireless koja je osigurala svu opremu i brine se o toj mreži, a mreža je dostupna je po cijeloj kotlini Baške sa ukupno desetak pristupnih točaka koje se stalno proširuju. Osim interneta ima nešto i za vjetroljupce, jer je udruga BSwireless također postavila prije 2 mjeseca i novu automatiziranu vremensku postaju na krov općinske zgrade u centru Baške. Tako je moguće putem stranice pljusak.com ili putem Wundergorunda direktno dobiti podatke o trenutnoj jačini vjetra, smjeru, temperaturi zraka i ostalim vremenskim parametrima u Baškoj. Budući da se vjetar mjeri na krovu kuće i u popriličnoj zavjetrini izmjerena vrijednost je cca. do 50% manja od vjetra nasred Bašćanske uvale. U skorije vrijeme planirano je i postavljanje web kamere.

Kako to uvijek biva, vikend je brzo prošao – no ovaj puta na moru i buri umjesto na snjegu.  I tko se na kraju nebi složio da je šteta propustiti svako takvo zimsko surfanje kada se ukaže prilika. U zamjenu za par celzijevaca više dobivaju se odlični uvjeti za surfanje bez ikakve nepotrebne gužve na moru i obali.


mala galerija slika


(c) WSurf 2008. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.