glavni izbornik

Reklame

reportaze
Test Windsurf opreme Perna (1.-4.5.2008)Zeljko i brdo opreme

U doba kasno-proljetnih jakih maestrala i tramontana Pelješac može biti izvrsno odredište za surfanje. Izvan sezone gužve još nema, a temperature su upravo ugodne ukoliko je sunčano i lijepo vrijeme. Prognoza za produženi vikend upravo je najavljivala takav slučaj, gdje je osim četvrtka (1.5.) kada je u Dalmaciji trebalo zapuhati slabije jugo ostatak vikenda najavljeno ljepo i sunčano vrijeme sa mogučnošću jake tramontane.
No ipak za nekoga iz kontineta (Zagreb) do Pelješca treba prevaliti popriličan broj kilometara (skoro 600km) što je u pravilu velik vremenski i novčani izdatak za svakog prosječnog windsurfera.

Ljubaznošću Gorana Zeljka moja malenkost se ipak odlučila na takav put, jer je kombi Tehnomobila upravo u srijedu popodne kretao na dalek put u Pernu na Pelješcu. Nakon noćenja u Makarskoj put je u četvrtak rano ujutro nastavljen prema Perni gdje smo napokon stigli u četvrtak oko 9 sati ujutro. Tamo su nas već dočekali Grozni i Damir Veledar, ekipa iz splitske Podstrane, zadarski surferi (Daniel, Lovorka, Vlado...) nekoliko surfera iz Zagreba te dosta čeha i poljaka. Uz lagano jugo koje je doduše puhalo slabije nego što je bilo najavljivano i oblačno vrijeme uz koju zraku sunca, raspakirana je i pripremljena sva test oprema.

pogled s plaže... nema gužva tek par surfera u kanalu Grozni je prvi dan ocjenio da nema dovoljno vjetra za njega

Makar se jugo tokom dana nije raspuhalo kako je bilo na prognozi, refulajući cijelo vrijeme od 10 do 15 čvorova, negdje oko 15 sati je ipak zapuhalo na momente malo žešćom jačinom od 20 čvorova. Zbog slabijeg vjetra tog dana isprobao sam novi 2008 North Sails Warp 7.3 i Explosion 130l. Za one koji vole brzinu i glisiranje po slabijem vjetru te orcanje, jedro se pokazalo kao odlično, no tu dolazi i velika mana za novopečene racere, jer bez pomoći barem jednog čovjeka i opširnih how-to uputa vjerojatno nećete uopće uspijeti sastaviti to jedro. Nakon skoro 3 sata surfanja i onog poznatog umora te zadovoljstva, u kampu Perna u čijem sklopu se nalazi i Perna surf&kite centar priređena je nezaboravna večera. Uz  30kg odlične svježe tune koja se našla na gradelama, odličan domaći pelješki plavac i druge kulinarske specijalitete završen je prvi dan testa. 

Daniel - jibe... Veledar je bio više u zraku nego na vodi, a pri tome je nekad uspješno i praznio vodu iz odijela

U petak ujutro osvanulo sunce  bez oblačka na nebu što je nagovještalo dobru tramontanu u popodnevim satima kako se i moglo vidjeti na windguru. I stvarno kako to uvijek biva vjetar je polako probio iza podneva. To je jedna od karakteristika što Viganj, Pernu kao i Bol na Braču čini toliko privlačnim spotovima. Za one sklone noćnom životu i tulumarenjima reklo bi se - upravo idealno. Probudiš se oko 10 sati, pojedeš nešto, pripremiš opremu i vjetar je tu. A za one koji vole još kasnije surfati u popodnevim satima (ilite do kasnije ostati vani) Perna je idealan izbor, jer vjetar probije nešto kasnije nego u Vignju, ali zato najčešće drži jačinu sve do mraka.

Večera je započela u ugodnom okruženju, a naložena je i poveća vatra Vlado i Zeljko se brinu za tunu na roštilju... mmmm...

Taj dan iskoristio sam da isprobam dasku od Groznog, osnosno novi Mistral Joker 94l i North Sails Duke 5.9. Možda takvo nešto paše mom stilu vožnje, ali bio sam upravo toliko oduševljen tom kombinacijom da mi je došlo da počenem razmišljati o prodaji svojih dasaka i jedara. Za razliku od večine freestyle dasaka Joker se čini kao izuzetno agilna i brza daska sa odličnim freestyle svojstvima. Za Duke bi čovjek rekao da nema 6 kvadrata već 5, jer je izuzetno okretno i lagano. Osim jokera testiran je i Mistral Syncro RD 84l, svojevrsni „WW Golf“ među daskama. Lagana za skok, brza i okretna, a i freestyleri će zasigurno imati velik užitak. Sljedeća na redu je bila Mistral Wave RD 84l koja dosta podsjeća na Syncro, no ipak po mojem skromnom mišljenju Syncro nudi bolje karateristike za naše normalne jadranske chop uvjete, gdje je rijetko moguće zajahati pravi val.
Osim windsurf opreme Veledar i zadarska ekipa su taj dan također testirali različite North kitove kao što je Evo, Rhino, Vegas. Grozni je sa svojim Jokerom vrtio sve nemoguće trikove kao što je npr. no hand flaka.

Nakon skoro 3 sata izvrsne tramontane od 30 čvorova, gdje su nekima skoro otpale ruke od surfanja, operma je spremljena, a Ivek (koji inače vodi centar u ljetnim mjesecima) skuhao je odličnu paštu za sve gladne surfere. Plavac se opet pio na litre, a neki su završili te večeri i u kratkom noćnom obilasku Vignja.

Netko se u kampu dosjetio da je krava bolja investicija od kosilice! Freestyle...

Subota je opet nagovještavala dobar vjetar makar je nekolicina oblaka koji su se skupljali iza Svetog Ilije davala sumnju da ipak neće biti jako kao dan prije. Vjetar je nešto prije zapuhao tako da su se već iza 12 sati mogle voziti šestice. Za one ljene ili umorne koji su dugo čekali vjetar je pao nešto iza 14 sati kad su svi pretpostavljali da će još pojačati.
Tog dana isprobao sam većeg Mistral Jokera 104l koji je naoko vrlo sličan manjem bratu, ali po mojem skormnom mišljenju ima nešto lošije vozne sposobnosti.
Tog dana je isproban je i Mistral SL zajedno sa Warpom 7.3, a svaki vozač mogao je dobiti i GPS za mjerenje brzine. Nakon kratkog testiranja najbolji je bio Veledar sa 48km/h no vrlo ubrzo vjetar je dosta pao pa se moja malenkost morala zadovoljiti sa samo 42km/h. Na plaži je viđen i Bućan koji je nakon kratkog predstavljanja jedva dočekao da otme tu novu speed opremu. Budući da je Bućan naravno bio opremljen vlastitim GPSom nismo saznali i njegov rezultat tog dana.

Nakon već trećeg dana na vodi, da se organizator malo odmori, večera je bila u obližnjem restoranu Vrgorac koji nudi odličnu hranu. U nedjelju je također bio najavljen vjetar kao i proteklih dana (a iz pouzdanih izvora znamo da je i u nedjelju puhalo za petice i šestice), ali s obzirom da je put nazad dugačak, većina je odlučila krenuti već u nedjelju rano ujutro svojim domovima. Gužve na cestama su taj već mučan put nekima produljile za još par sati.  

Pripreme sa kajtovima, Barbara i Vlado Akcija na vodi

Na kraju bi još jednom pohvalio izvrsnu organizaciju Gorana Zeljka koji se pobrinuo za test opreme, smještaj, večere i još puno drugih sitnica. Što zbog vjetrovnih prilika, a što zbog mogućnosti da isprobate dasku koju vam srce želi, svima koji nisu bili može biti samo žao. No tu ima još šanse za popravak, jer organizator najavljuje i sljedeće godine ovakav test opreme na istome mjestu.

galerija slika (by Jaša Čalogović)(c) WSurf 2008. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.