glavni izbornik

Reklame


Vrijeme je za regatavanje!današnje race daske i jedra su super lagana za voziti
Znam da naslov zvuči smiješno sad na kraju regatne sezone, ali sada je zaista pravo vrijeme za regatavanje. Želio bih vam, dragi surferi (s bilo kakvim regatnim ambicijama), skrenuti pažnju na to da nikad do sad nije bio bolji trenutak za početak (ili nastavak?) regatavaške karijere.
Na pitanje zašto ne voze regate, mnogi dobri surferi u nas često će odgovoriti sa "Pa nemam ja love za 5 dasaka i 10 jedara", "ma nisam ja tako jak da bi mogao kontrolirat tu ogromnu dasku", "ma zašto bih dolazio na regatu kad ću tako i tako biti zadnji", "ma nemam ja vremena za to" i slično. Do prije zadnjih par sezona odgovori kao ovi gore su i imali smisla, no moja je dužnost da vas obavjestim kako su se vremena regatavanja promijenilana bolje!

Kao prvo, za obje race discipline (koje se voze u Hrvatskoj, za detalje vidi dolje), slalom i formula (course race), danas su dovoljne samo dvije daske i dva jedra (znači, po jedan komplet za svaku disciplinu).
Drugo, današnje race daske i jedra su super lagana za voziti i nije više potrebna nekakva ogromna snaga i super tehnika za postizanje pristojnih rezultata.
Treće, na današnje regate ne dolaze više samo eksperti, nego se natječe cijeli spektar natjecatelja, od onih vrhunskih, do onih koji su sretni ako završe trku u time limitu (u vremenu potrebnom da bi rezultat bio priznat). Znači ako dođete na regatu sa bilo kakvim znanjem sigurno ćete naći neke sebi ravne među tih 50-ak natjecatelja s kojima će vam, vjerujte mi, stvarno biti gušt ganjati se i nadmudrivati jedan drugog.
Četvrto, i zadnje, oni koju kažu da nemaju vremena (a vjerovatno ga i stvarno nemaju) ne moraju dolaziti na sve regate kupa hrvatske. Dovoljno je da dođu samo na Državno Prvenstvo koje traje 7 dana usred ljeta (kad su ionako na odmoru), jer to je definitivno najbolja i najreprezentativnija regata u sezoni na koju stvarno dođu svi i na kojoj se uvijek odvozi velik broj utrka, skoro isto toliko kao i na svim drugim regatama u sezoni zajedno.

Da ne bi ovo sve bilo mlačenje prazne slame, evo malo više informacija za sve one koji nisu baš upućeni kako zapravo funkcioniraju ova natjecanja.

Course race u viganjskom kanalu
U sezoni postoje dva modusa natjecanja, Kup Hrvatske i Državno Prvenstvo ili: u sezoni se održava 6 regata koje se boduju za Kup Hrvatske, od kojih je jedna ujedno i Državno Prvenstvo. Kup sačinjavaju sve regate u toj sezoni koje se broje za kup (ove godine ih je bilo 6: Premantura, Jadrija, Volosko, Bol, Viganj, Bol) i traju 3-4 dana. Na kraju sezone se zbroje bodovi iz svih regata i formira se ranking lista. Prvenstvo se održava na jednom mjestu (već tradicionalno u Vignju na poluotoku Pelješcu), traje obično 7 dana i rezultati Prvenstva se formiraju, naravno, samo od odvoženih trka na toj regati. Voze se dvije race discipline, slalom i formula windsurfing (course race).

Slalom se vozi između dvije bove postavljene na razmaku 300-500 metara sa bočnim vjetrom jačine preko 15 čvorova. Formiraju se kvalifikacijske skupine od 8 natjecatelja od kojih 4 najbolja idu dalje u sljedeći krug, iz njega ide se dalje u polufinale, pa zatim u finale sa 8 najboljih takmičara. Start regate je "leteći", tj. nakon početka startne procedure natjecatelj ima 3 minute da se pripremi za što bolji prolazak preko zamišljene startne linije između dvije bove postavljene paralelno sa smjerom vjetra. Idealan start je, naravno, prolazak preko linije u punoj brzini, točno kad odbrojavanje te tri minute završi i digne se zelena zastava koja označava start. Koriste se daske od stotinjak litara i jedra od oko 7m2. Za početak je sasvim dovoljna jedna obična freeride daska (koju vjerovatno svi već imate) i jedno freerace ili freeride jedro. Što se tiče same utrke, slalom je nešto zahtjevnija disciplina jer se vozi na jačem vjetru, a najvažnije su kvalitete dobra brzina bočno na vjetar, precizan start i siguran okret niz vjetar. Naravno, na slalomu se okreti izvode isključivo niz vjetar, jer se oko te dvije bove vozi osmica i nakon 3 kruga prolazi se kroz cilj, koji je isto kao i start označen zamišljenom linijom između dviju bova.

Slalom - uvijek napeta trka
Formula ili course race se održava na lakšem vjetru (iznad 7 čvorova), pa je tehnika vožnje nešto manje važna. Svi su manevri puno lakši, jer se koriste znatno veće i stabilnije daske, a i more je puno manje valovito zbog lakšeg vjetra. U ovoj disciplini se prvo vozi protiv vjetra (orca) do gornje bove, pri čemu svaki natjecatelj sam bira svoj put, a zatim se spušta niz vjetar, isto tako proizvoljnim putem. Voze se dva kruga, start je sličan kao i kod slaloma, uz razliku da je startna procedura nešto duža (5-6 minuta) i da je startna linija postavljena okomito na vjetar. Koriste se vrlo široke daske (npr. Starboard Formula 155/175, AHD Diamond Formula 95, F2 T-rex sirine i do 100cm), koje omogučuju glisiranje po vrlo laganom vjetru i izrazito su dobre za orcanje i spuštanje niz vjetar, jer omogučuju korištenje vrlo velikih peraja i jedara. S jednom takvom daskom, jedrom od 9-10 kvadrata i perajom od 60-70cm danas je moguće odvoziti veliku večinu trka (od 7-20čv) bez nekih većih problema s kontrolom. Moderni design jedara i dasaka to u potpunosti dozvoljava (a čak je i jako zabavno). U ovoj disciplini svi natjecatelji startaju zajedno, pa je dobra taktika često presudna u trci. Potrebno je dobro procijeniti najbolji omjer kuta i brzine, gdje u polju puše najbolje i pod najpovoljnim kutem, gdje je struja najslabija, kada ćete napraviti okrete ovisno o drugim takmičarima itd. No ako si čovjek ne želi razbijati glavu tim detaljima i nije mu najvažnije da li će pobijediti ili ne, uvijek će ostati ona zasigurno najvažnija komponenta regatavanja, a koju su ljudi ponekad skloni zaboraviti - puno zabave, smijeha i zaje....

Sve u svemu, ako te privlači jurnjava na slalomu u punoj brzini, na rubu kontrole, s još 7 luđaka koji su od tebe udaljeni samo par metara (i isto su tako spremni na katapult kao i ti), ili ako ti je postalo malo dosadno vozikat se lijevo-desno po laganom vjetru i željan si nadmudrivanja na course race-u, onda je pravo vrijeme za tebe za regatavanje.

Ukoliko sam ovim tekstom nekoga potaknuo da razmisli o sebi kao o natjecatelju neka se obavezno sa svim pitanjima javi u naš forum u kojem će nekoliko naših natjecatelja pokušati odgovarati na sva moguča pitanja vezana za ovu temu.


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.