glavni izbornik

Reklame

Windsurfing - home
Što je to Soul-Windsurf?


piše: Adrian Kezele

Radi li se o nekoj novoj tehnici jedrenja? Ili, možda o surfanju na drugačijoj podlozi, a ne na vodi? To su pitanja s kojima se najčešće susrećem kad dugogodišnjim surferima spomenem Soul-Windsurf. No, nakon par rečenica svi vrlo brzo i intuitivno shvate o čemu je riječ. Naime, možda je naziv nov, ali svatko tko je ikada osjetio onu neodoljivu čežnju za vjetrom, ili ushit kad daska glisira a vodena pjena pršti oko nje, odmah nepogrešivo prepoznaje svoje vlastito iskustvo.

Prije par godina napisao sam jedan poduži esej o “unutarnjim iskustvima” tijekom jedrenja koji je prenesen na web poratlu Adventure sport-a, a bio je rado čitan među windsurferima. Nedavno su osvanule i redizajnirane Soul-Windsurf stranice (www.soul-windsurf.com).
Kako ukratko objasniti Soul-Windsurf? Pokušati ću uz pomoć suvremene zamisli o posebnom psihološkom stanju zone u kojem se nalaze sportaši kad postižu najbolje rezultate.

Zona je stanje u kojem je koordinacija duha i tijela savršena. Duh je miran, a tijelo točno i djelotvorno obavlja postavljenu zadaću. Svi tjelesni i psihološki resursi usmjereni su samo prema jednom: održavanju potpune ravnoteže uz najveću moguću djelotvornost. O stanju zone pod drugačijim su imenom izvještavali stari narodi poput nekih Američkih indijanaca koji su mogli trčati stotinama kilometara bez zastoja, a i današnji maratonci često spominju to "čarobno" stanje u kojem više nema ni prepreka ni zamora. Michael Jordan u košarci, Pele u nogometu, Martina Navratilova u tenisu, samo su neka od vrhunskih sportskih imena iza čijeg uspjeha stoji često i namjerno postizanje stanja zone. Za one koji žele o tome saznati više preporučujem izvrsnu knjigu Johna Douillarda: Tijelo, duh i sport. (www.dvostrukaduga.hr)

"Iskustvo zone je povezano s nevjerojatno ugodnim stanjem duha" "Windsurfing mnogo izravnije od drugih tjelesnih aktivnosti stvara stanje zone"

Sportskom rekreativcu kakvi su većina windsurfera možda nisu toliko zanimljivi rezultati, koliko činjenica da je iskustvo zone povezano s nevjerojatno ugodnim stanjem duha. Na subjetktvnoj razini, kad uđete u zonu, osjaćate neku vrstu ekstaze – velike ugode kojoj gotovo da nema ravne u bilo kom uobičajenom i svakodnevnom iskustvu. Naravno, kad izađete iz tog iskustva, onda čeznete za njim. Ukoliko ga dugo nema, osjećate sve veću i veću privlačnost, želite ga natrag i napraviti ćete sve što je u vašoj moći da ga ponovo doživite…
Ako vas ovo podsjeća na potrebu za drogom… Hej, skoro da je tako, iako u pozitivnom smislu! Na posljetku, neki istraživaći tvrde da je stanje zone popraćeno pojačanim lučenjem endorfina u mozgu, prirodnih spojeva koje stvaraju ugodu.
Ono na što vas zasigurno podsjeća ovaj opis je naša zajednička potreba za vjetrom i jedrenjem, zar ne? Kad dugo nismo na vodi.. uh, počinje svrbjeti i to jako… nešto nam nedostaje, kao da smo odvojeni od nečeg važnog… Moramo na vodu, opet i opet i opet…

Zasigurno ste primjetili da među windsurferima ima povećani broj “pozitivnih fanatika”, da je njihova čežnja mnogostruko snažnija nego kod praktikanata većine drugih sportova. Zašto je to tako?
Adrenalin ne može biti objašnjenje, jer ima drugih sportova koji su definitivno ekstremniji. Objašnjenje je u činjenica da windsurfing mnogo izravnije od drugih tjelesnih aktivnosti stvara stanje zone! U tom smislu to je najljepši sport ikad izmišljen!
Radi se o kombinaciji nekoliko činitelja poput ravnoteže, prepušanja, nenapornosti, suradnje s prirodnim elementima i slično, koji, ako se pravilno kombiniraju, vrlo brzo rezultiraju tim čarobnim untarnjim stanjem kojeg svaki windsurfer prepoznaje.
No, soul-windsurf nije samo opis već postojećeg stanja. Prepoznavanje i osvješćivanje iskustava pomaže bržem i stalnijem ulasku u zonu. Upravo to je i namjena www.soul-windsurf.com sitea: osvjestiti ono što se događa, da bi se dogodilo brže i da bi bilo prisutno što češće.

Međutim, ima još nešto. Unutarnja iskustva zone ne ovise toliko o rezultatima, koliko rezultati ovise o iskustvu zone! To znači da, iako sportaši mogu svoj uspjeh zasnovati na unutarnjem psihološkom iskustvu, njega se može postići i bez toga! Drugim riječima, ako se pravilno usmjerite, zona će stići i na samom početku jedrenja, bit će s vama dok učite, zadržat ćete ju neovisno od toga možete li raditi front-loopove ili ne, jeste li prvak u speedu ili race-u ili jednostavnio jedrite za svoj gušt. I to je pravi smisao i svrha ideje soul-windsurfinga! Nju je izvrsno izrazio jedan čitatelj enegleskog windsurferskog časopisa “Boards” (07/2007, Matt Jennkins) govoreći o havajskoj ideji mane - prirodnog elementa koji vas čini “izvrsnim”, uspoređujući iskustva windusurferskih veličina poput Josha Stone-a i početnika u jedrenju na dasci (njegovo pismo je na site-u preneseno u cjelosti pod nazivom “Kad se smiješiš, cijeli se svijet smješi s tobom").

“Kad se smiješiš, cijeli se svijet smješi s tobom" Polaznici tečaja soul-windsurfinga

Ove sam godine pokušao prenijeti neke od tih zamisli na potpune početnike, pa sam održao i pokusni tečaj jedrenja na dasci s idejom da osnovna načela soul-windsurfinga prenesem od samog početka, od praktično prvog stajanja na dasku. Mislim da sam u tome prilično uspio, iako sam i sam mnogo naučio u procesu pa će sljedeći put biti mnogo bolje! Izvještaj s tog sedmodnevnog tečaja (na kojem su polaznici bili različite dobi, a odnos žena i muškaraca bio 5:3 u korist žena!) je također na site-u.

Vjerujem da će windsurferi i ostali vjetroljupci prepoznati iskustva o kojima se tamo govori. Ima i nekih izvadaka iz zanimljivih knjiga, a nadam se da će s vremenom site biti sve bogatiji raznim teoretskim i praktičnim primjerima soul-windsurfinga.
Budući da među sve bogatijom i zanimljivijom windsurfing scenom nedostaje ovog “unutarnjeg poteza”, nadam se da će soul-windsurf site ispuniti tu prazninu i povezati zaljubljenike u vjetar i na toj razini. Dobrodošli!


Soul-Windsurf website

(c) WSurf 2007. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.