glavni izbornik

Reklame


Simpa Soul&Style 2002
Zoo Station, Bol (5.6.-9.6.2002)Bol početkom 6. mjeseca ne izgleda onako glamurozno kao u sred ljeta. Tu i tamo se vidi neki prolaznik ili koji zaljubljeni par Austrijanaca-penzionera koji su izabrali mir početka ljeta za svoji godišnji odmor.
U isto to vrijeme na plaži ispred Zoo Stationa-a se odvijalo Simpa Soul&Style-najjače međunarodno natjecanje u freestylu-u ikada održano u nas! Skupilo se tu raznih poznatih faca koje inače možemo gledati samo po časopisima i video kazetama. Tako da se tu našao Markthaler (Princ of the lake 2001), Lewisch (top10 PWA 2001), Andrea Rossati i Gasperini (dva najbolja talijanska freestylera). Bilo su tu i mnogih drugih koji su došli sa različitih strana svijeta od Južne Afrike do Hawaja. U svakom slučaju impresivno društvo za jednu malu Hrvatsku.

Dan uoči takmičenja napravljen je «wellcome drink» u restoranu Taverna gdje nas je organizator odmah iznenadio. Nakon uvodnog govora Tonija koji je odrađen iznimno profesionalno počeli su pristizati pladnjevi sa hrpom hrane različitih vrsta. Čak je i sav alkohol bio besplatan tokom cijele večeri. Stvarno super! Poslije dobro odrađene uvodne večeri otišlo se spavati u hotel "Bonacu" koji je ugostio sve suce i takmičare.

Prvog dana takmičenja u Bolu nije ništa puhalo jer je udarila južina (koja u Bolu nikad ne puše) tako da se cijela delegacija u konvoju preselila na drugu stranu otoka u mjesto Supetar gdje je vjetar bio 20-ak čvorova. Dok su svi užurbano slagali opremu, jedan kitesurfer je skakao po 10 metara u zrak i tu i tamo preskakao Supetarski lukobran (napravljen od kamenja) visok i širok oko 4 metra uz put mašući ljudima koji su sjedili na lukobranu. Luđak...

Tada je počeo meč, a već nakon nekoliko heatova vidjelo se da su ovo dečki stvarno jako dobri i da znaju svoj posao. Tu su se vrtili svi mogući i nemogući trikovi. Od novosti za ovu godinu je «Spock 540 clue first» i Swazy (Arial tack). Naravno radili su se tu i standardni loopovi, Willy Skiperi, Vulkani, Grubby, 360 sail-board-body itd.

Poredak:
mjesto ime
1. Markthaler
2. Sammer
3. Belamarić
4. Gasperini
5. Zarfl
5. Rosati

Od Hrvata definitivno je najbolji bio Mladen-Grozni Belamarić koji je u zadnjih godinu dana naučio jako puno trikova i rame uz rame konkurira bilo kojem drugom strancu koji je sudjelovao na regati. Ostali Hrvati nisu se baš iskazali.
Na kraju prvog dana uspjelo se odvoziti 15 heatova gdje su do finala stigli Markthaler, Sammer, Belamarić, Gasperini. Suci su imali težak zadatak odrediti tko je od njih četvorice najbolji. Uveliko je pomogao sudac koji je sudio King of the lake 2001. godine i čiji su savjeti općenito puno pomogli. Na kraju dana svi su bili iscrpljeni što od surfanja, što od burne večeri prije.

Drugi dan nakon obilnog doručka u hotelu svi su se našli na plaži ispred Zoo Stationa i planirali tekući dan. Vidjelo se da će Jugo biti puno jače nego prethodnog dana tako da su se svi opet uputili u Supetar. Velika prednost Brača je što se na otoku uvijek može naći mjesto za surfanje. Za Maestral je najbolji Bol, Jugo-Supetar i Povlja za Buru.

Dok nisu svi stigli na drugu stranu otoka nitko nije bio svjestan koliko jako puše. U Supetru su bili dvometarski valovi i vjetar je tukao na refule 45 čvorova. Strašno!
Markthalter G255 - loop
Dogovor organizatora i takmičara bio je da se ne vozi regata jer je vjetar ipak bio malo prejak, nego da se dan iskoristi kao «best move contest». To znači da se ocjenjuje najbolji trik. Svi su povadili svoje 70 litarske daske i jedra oko 4.5 kvadrata. Bila je prava milina gledati te momke kako skaču po 5 metara u zrak, rade back loopove, visoke front loopove. Bilo što da se napravi u takvom vjetru je super. Na kraju je pobijedio Argentinac Estivill sa savršeno izvedenim back loopom, a nije ni čudo, jer čovjek živi već tri godine na Hawajima. Navečer su se pričale priče o proteklom danu i ispijale pive kod Okija u Pinokiju do kasno u noć.

Nažalost iduća dva dana nije ništa nije puhnuo ni dašak vjetra i to nigdje na Braču. Dan se provodio ljenčarenjem na plaži, čavrljanjem i igranjem odbojke na pijesku. Jedina interesantna stvar koja se desila je utakmica Hrvatska-Italija 2:1. Živjela Hrvatska!!!

Zadnji dan takmičenja su podijeljene nagrade. Nagradni fond je bio nevjerojatnih, za Hrvatske surferske prilike 10 000 Eura! Poslije toga je napravljen Beach Party ispred Zoo Stationa gdje su suci imali show u Break dancu i do suza nasmijavali prisutne.

Ovo je sigurno najbolja regata ikada napravljena u Hrvatskoj! Po nagradnom fondu, organizacijski i takmičarski je savršena. Ne mogu ni zamisliti da će druge godine biti još bolje, bogatije i kvalitetnije.

Galerija slika sa Simpa Soul&Style 2002


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.