glavni izbornik

chatbox

chatbox
Zadnje dodane slike
12.jpg
07.jpg
08.jpg
11.jpg
09.jpg

Slučajne slike
14_marko.jpg
001.jpg
10.JPG

Statistika galerije
6086978 pregleda slika
12088 komentara
9361 datoteka
360 albuma u 12 kategorija


Nehaj jugo 10.04.'06. [reportaža]
Prolog

Mobitel zvoni. Osam sati ujutro. Bambi je. "Drna jel idemo?" šapuće, očito, doma se još svi nisu probudili. "Četvorka je u điru, jel dolaziš Žnjanu?" "Ja danas surfan u Nejaju !" odgovaram. "Kako je bilo u vodicama?" pitam ga ja. Sjećam se da je govorio nešto o Janici Kostelić i nekim drugim curama, ali nije mi bisto. Znam samo da sam rekao - da je danas došao dan da Kaštelani zajedno zasurfaju.


Nehaj, Kaštel Štafilić - Surfanje u Kaštelima ove je godine prilično zamrlo. Osim 2 bure i 2-3 juga, sve se ostalo vozilo na Olimpu, Benama i Žnjanu. Dok su u Kaštelima ponekad surfali Mlaji, Tadin i rijetko Seki. Skromni stanovnici Kaštel Šafilića nikada sebi nisu priuštili luksuz nove daske, rijetko novog jedra, a kada bi se i uzimala nova oprema to je bila oprema za maestrale, uglavnom daske 100-120 lirara i jedra oko 6-7 kvadrata. Kod starije generacije oprema je nešto drugačija, no to je i drugačija priča. Današnji kaštelanski surferi su uglavnom oženjeni ljudi, s malom djecom i kreditima za vratom. Kućni budžet ne dopušta kupovinu nove RRD wave daske ili novog 5.0 Arrows wave jedra. Tako da većina surfera u Kaštelima nema niti zimsko dugo odjelo, a kamoli wave opremu.

Ipak, dana 09.04. na poziv svoj ekipi da se skupe u 10 ujutro na najlegendarnijoj plaži Nehaj2 odazvalo se oko 20 surfera koji imaju i koji nemaju wave opremu. Prognoza je bila obećavajuća, jako jugo, od 20-40 čvorova. Plaža Nehaj2 je kultno kaštelansko surfersko mjesto. Tu je sve počelo. Tu je surfao i Robert Stroj, tu su surfali i mnoge veće legende poput Lije ili Klarića, barba Ante Šimere, šjor Matka, Ledenka, a i Sekija koji je živa legenda i surfa s nama. Nije zaludu postotak broja surfera u Kaštel Štafiliću na broj stanovnika od 1.3%.

Vratimo se na plažu. Na plaži se nalazi i već legendarni kafić Nehaj2, koji nudi kavu, bilu kavu, kapučino, makjato, čaj i ostale slatkovodne napitke. Zanimljivo je da je zapravo sam kafić dio obale, tako dok pijete kavu gledate kako valovi juga razvaljuju po kafiću. Na plaži Nehaj2 naučila je surfati, nakon skoro propasti surfanja u Kaštelima, i nova generacija surfera: Mlaji, Slaven, Tadin, Tomo, Darko, Jerić, Neno, Šuma, Jakov, Kole, Šimerin sin, Zvone mali, mali od Tadina, Tranfić, Alfa, Beta, Frane, Marić, Slavko i još neki drugi koji se nisu baš ozbiljno uvatili surfanja. Paralelno s Nehajem, samo malo ranije, u drugom dijelu Kaštel Štafilića naučili su surfati Karlo, Boki, Kiki, Vito... ekipa sa Resnika.

U međuvremenu neki su se zaposlili, neki otposlili, neki udali, neki rodili, i tako se malo situacija razvodnila. No, toga 10.04.2006. ujutro u 10 sati se na plaži (čitaj u kafiću) skupila trećina kaštelanskih surfera na jutarnoj vjetrovitoj kavi. Seki, kao najiskusniji znalac, je reka: "Riguj peticu!". Tako smo svi narigovali petice. Onda je Seki reka: "Vadi wave daske!", pa smo svi izvadili wave daske. Onda je Seki reka: "Ajte vi prvi u more pa da ja vidin kako vi idete!"... e tu je skipa malo stala, jer je Mlaji već bio u moru i blanjao overpower na 5 kvadrata. Bilo je to oko 10:45 sati.

Zanimljivo je kako se u Kaštelima dolazi na plažu, sa narigovanim jedrom na krovu automobila (šteta nema slike, a lipo san reka Šumi da ga slika kada je dolazija). Dobar je znak da ima vjetra kada se Mlaji mora nakon prvog đira izaći vani i popiti kavu da se malo vrati u stvarnost. "Wave!" svi smo zaključili. Jedino su Jakov i Tomo pokušali skrpiti kakvu takvu wave opremu od više djelova bumova, jedara i jarbola.

Ja sam već blanjao prve valove i analizirao rampe, valove za rajdanje i jačinu vjetra. Nisam bio pretjerano sretan, no prekrasne zrake sunca što su osvjetljavale zaljev u svim svojim valovim i krijestama, pod bučnim udarima vjetra oraspoložile su me i nastavio sam s guštom glisirati gori doli. Dotle je već Ante pilio po moru, a iza njega je Tadin rigovao 4.5 kvadrata. Seki je još promatrao iz sigurne udaljenosti i vadio svoj 3.7.

U međuvremu dva kombija su stigla: S-tri Mate i Josip Pekar. Oni nisu čekali nego su u roku 5 minuta glisirali na peticama. I tada je već val digao, a Seki je isto jedrio, a Šuma je slikavao. Bilo je zanimljivo vidjeti na plaži i one koji su umjesto wave opreme ili odjela kupili formule, slalome, velika jedra, gitare, harmonike, nove patike, felge na autu i slične gluparije. Sada su ispijali kavu na Nejaju2 i uživali u našim lomovima. Ma ima i tu gušta moram priznati, ali ovako će bar vidit crno na bilo da je surfanje ipak veći gušt od slobodnog penjanja.

Tadin je svaki đir naručivao novo pivo u kafiću koje bi potamanio u nekoliko đireva. Kaže, to je njegov čaj od hmelja. MA DI TO IMA, ma jel može Robi Neš naručit pivo pa ga malo popit, a onda 3 koraka dalje radit vodeni start, a 10-ak metara dalje glisirat i skočit u zrak, a onda opet u povratku zarajdat dobar val, napravit dobar cut-back, i 2 metra dalje izać na plažu i 3 koraka dalje opet popit malo piva i naručit novu da se ladi. I tako cili dan. Ma to može samo Tadin i samo na Nehaju2. Genijalno. Hokipa je za papke.

Ma što još reći. A da... ovo. Počeli smo surfat oko 11 uri, i lagano se do 4 ure izvukli svi iz mora. Jedino je Mate uživa u valovima i vitru i posli 5 sati, jer ko zna kada će opet. Evo ovdje svjedočim da su se valjali logo high valov, znači 2 metra, ne često, ali u više navrata. Nažalost slike ne dočaravaju da su valovi bilo normalno od metra i da su se lomili prid plažom i da smo guštali u rajdanju. Kut fotografiranja je takav da ne dočarava baš veličinu i učestalost vala. Ipak, koga briga. Mi smo vozili, surfali i uživali. Bogu hvala, opet ćemo. Jedno ovakvo zajedničko surfanje već je pokrenulo ljude i njihove ideje o nabavci bolje i manje opreme. Jer jedan dan wavea vrijedi za 5 dana velikih daska, nek se zna. Nek se zna i to da nisu došli svi - Lovre je vrtio backloop na Žnjanu, Karlo je morao radit u polju (da, to je noramlno u Kaštelima), a Boki... Boki je negdi zaglavio.

Vjerujem, ovaj je dan pokrenuo surfanje u Kaštelima, a nadam se i naš klub.

Epilog

Surfanje smo završili s zajedničkim sjedenjem u odjelima ispred kafića, a na stolovima je bila vruća kava, koja nas je poticala na vrlo kvalitetne priče i filozofije. Kada smo popili kavu Seki je samo kinuo glavom: "Jel idemo još jedan đir ekipa!" Svi smo složno navukli kape na glave i ušli u zahuktalo more na novu turu skokova i valova.

Posli smo opet sili u kafić i naručili nešto... vridilo je !

Dodatak:

Nehaj 11.04.2006. - mobitel zvoni u osam ujutro. Bambi je. "Četvorke na Žnjanu!", opet će on. "Stari noga mi je natekla, ne mogu šlapu obuć, stvarno mi je žaj!" Oko 11 sati nemam ja mira pa odcupkam do Nehaja2 u autu. Palme se njišu, val se pjeni, sunce sija... U kafići Seki, Neno i Tadin. Piju kavu. Seki kaže: "Iden ja, ovo je zadnje jugo, triba surfat!" "Zadnje jugo!", ma di zadnje jugo sada kada me noga boli. Vidim ja Seki bi ozbiljno surfa. Gledam nogu. Boli. Gledam more. Pjeni. Gledam sebe. Kipim.

Trčim u auto. Bodem nižu, kupim doma wave opremu. Eto me na plaži. Rigujem peticu. Ulazim u more. Glisiram... Osjećaj. Predivan... More se sjaji od sunca... Noga. Boli... Nekoliko đireva i eto nas, pijemo opet kavu na jugu ispred kafića. Smjestili smo se u kut Seki, ja, Ante i mali Zvone. Mlaji i Tadin odoše, a i Neno. I raspričamo se o svemu i svačemu. O Sekijevim putovanjima, surfanjima, o zlatim danim Zlatnog rata., o Povljima, o Kanarima, o perajama, o novim i ukradenim daskama... o svemu!

Taj osjećaj, dok sjedimo za stolom i pijemo kavu, a jugo korak od nas baca hektolitre mora po plaži, vjetar nosi malu djecu, a mi u Nejaju2. Još mokri od surfanja, sa žuljevima na rukama, duvanom među prstima, pričamo, smijemo se, filozofiramo, radujemo se životu i novin vitrovima...

To smi mi, surferi iz Nehaja.
12 komentara [by: drna, 12.4.2006]

jasa   [12.4.2006 - 02:02h]
Drna sine, odlična reportaža, ali zašto nisi ubacio koju hi-light sliku iz galerije unutra... tongue

Sandokan   [12.4.2006 - 08:29h]
vrlo objektivno i čitko štivo s primjesama slikovitog izražaja.
nego koje se pivo pije kod vas?

xyz-ne radi login   [12.4.2006 - 09:49h]
svaka čast na reportaži i slikama- malo razvedre dan kada si daleko od mora wink
nikola

drna   [12.4.2006 - 10:56h]
alo ekipa, fala svima. ma tija san nekako pokušat prinit taj stvarno dobar feelin' dok se surfa u nehaju iako možda uvjeti nisu ono ... GC Pozo smile

Sinoć san to pisa u 2 ujutro, pa nisam ima snage da ubacujen još i slike.

UŠO-CRO-1   [12.4.2006 - 22:54h]
E sine jaka reportaža jak si,kada si več spominjao stare surfere roberta stroja mog frenda,trbao si još spomenuti stare surfere,šimeru legendu kaštelanskog surfanja,matka glasinoviča a sada mu i sin surfa i biče strašan,ledenog a što o njemu reči,to je bio pravi surfer..ajde pozdrav ekipi iz kaštela.. laughing

Rajko   [13.4.2006 - 09:34h]
Svaki put se smrznen kad vidin da je u nekom čoviku ostalo ono malo &starih dana&. U tebi Drna sigurno je. I baš mi je drago. Svi koji su tog dana surfali i nisu doživili takvi kontekst, zapravo nisu surfali. Lipo si opisa filing koji je inače teško opisat. Nekako bi najbolje bilo reč - SVE ŠTIMA!

drna   [13.4.2006 - 10:05h]
šjor Ušo legendo... ma ja san baš razmišlja koje ću legende spomenit i mozak m ije bloka u 2 ujutro. Nego san ti tija reć da mi sada imamo klub na Šimerinom ranču, a Šimera još surfa liti i najjači je. Šimerin sin će isto bit dobar surfer. Matko ne surfa zimi, ali je liti uvik u akciji. Ledeni pravi cipele i uživa u kaštelanskom jet-setu :) Ima još legendi pa ću prepravit članak !

Boris Lozovina   [15.4.2006 - 00:46h]
Momak iz Trogira koji je u petak (danas) zaboravija trapez North Sails na Seget Vranjicu neka mi se javi na 098/614-474. Inaće tip ima dugu kosu, studira pravo i vozi F2 starog žutog rajda, pa ako ga ko pozna nak ga uputi.

bulji   [15.4.2006 - 13:10h]
to je drazeen smile

drna   [15.4.2006 - 20:07h]
to je dražen !!!

zvone   [22.4.2006 - 21:20h]
odlicna reportaza da si pisa u 2 popdne ne bi je bolje napisa smile

melkior   [21.5.2006 - 21:37h]
Sinee, u tvom textu se lipo osjeti zajedništvo, nostalgija, ljubav, ma svee...ŠTIMA

i sad evo me doma, boje voje san odma,
nema nervooza, odmaran mozaak..

ime:     [formatiraj text] (?)
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

Samo registrirani korisnici mogu dodavati komentare. U slucaju da ste niste još registrirali to možete uciniti ovdje.


Reklame

Trazilica

pretraži novosti
pretraži forum
pretraži galeriju slika

slika tjedna

arhiva - slika tjedna

anketa
Koliko velik je bio najveći val po kojem ste jedrili na dasci?
< 50cm
50cm - 1m
1m - 2m
2m - 3m
3m - 4m
4m - 5m
> 5m
ne znam

pogledaj rezultate

arhiva anketa

vrijeme
Mjesto smjer vjetra brzina vjetra (cvorovi) temperatura zraka (C) izmjereno u (sati)
Dubrov. var 0 l 1:l
Pula var 0 l 1:l
Rijeka var 0 l 1:l
Split var 0 l 1:l
Varaždin - 0 3 05:00
Šibenik - 0 12 22:00
Zadar var 0 l 1:l
Zagreb var 0 l 1:l
Beaufort skala

forum
pomoc oko odabira opreme - 16:05h, 23.5.13 (odg. #3)
oldschool vs. newschool daske - 12:01h, 12.6.12 (odg. #1)
Boom grip materijal - 10:33h, 09.5.12 (odg. #4)
Ukraden Duke 5.9 - 20:05h, 18.3.12 (odg. #0)
pozdrav ,početnik - 16:23h, 12.11.11 (odg. #9)

oglasi
Potražnja: Ponuda:

Potraznja potražnja
117 oglasa u databazi,
zadnji od 05.11.2023
Ponuda ponuda
890 oglasa u databazi,
zadnji od 23.03.2024

vazni linkovi
7 bofora
JK Podstrana
Surfanje
Hrvatska Udruga Klubova Jedrenja na Dasci
KJD Zagreb
Surf klub "Tri Strijele"
Surfmania.net
Totisurf.com
Windsurfing Koprivnica
Windsurfing Style Team
Prognostičke karte - Meteoadriatic
Adriakite
Boardforce
Kayak & SUP Hvar
Hiking Hvar

info
Impressum
Reklamni prostor

1 korisnik je trenutačno na ovoj stranici


posjetitelj od 1998

u slučaju da uočite mrtvi link, neku grešku, želite poslati neki komentar ili prijedlog u svezi stranica - onda to možete učiniti u feedback forumu


(c) WSurf 2015. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.