glavni izbornik

Reklame

reportaze
Maui by Tine Slabe
zima 2008Areial - Tine Slabe (SLO-6)
Vrijeme tako brzo prolazi, a posebno kad su dani potpuno ispunjeni. Još malo i mojih će mjesec i pol dana na Mauiju brzo isteći.

Pri dolasku sam iskoristio tjedan bezvjetrice, pa sam sa Tinom (mojom boljom polovicom), koja je došla na deset dana, razgledao otok po dužini i širini. Može se reći da je Maui zaista lijep otok sa puno zanimljivosti i prekrasnom prirodom. Nakon otprilike deset dana Tina je odletjela doma, a ja sam započeo sa treningom.

Po savjetu Ben van der Stain-a, s kojim sam odradio zadnjih mjesec dana treninga, pridružio sam se MPG training timu. Pod vodstvom Scotta Sancheza, koji je mnogima velikim windsurferima pomagao do vrha (kao zanimljivost samo da spomenem, da je on bio onaj, koji je Franciscu Goyi donio opremu, da je u legendarnom heatu postao svjetski prvak), pristao sam na fitness treninge svakoga jutra. Ovdje na Mauiju je pravilo da se sa windsurfom ne smije prije 11h prijepodne u vodu, poradi surfera i ribiča, tako da je sa tim treningom taj dio dana iskorišten. Isprva sam se morao pomalo naviknuti, da sam svako jutro trenirao sa zvijezdama kao što su: Mika Buzianis, Jason Polakov, Nik Baker, Robby Swift, a ponekad bi nam se pridružio i Robert Teriitehau.

Dani su tako postali rutina. U 8 sati ustajanje, u 9 sati početak treninga, nakon toga sendvić i u more do tame. Na svu sreću lokalaca, ova zima je bila poprilično vjetrovita, pa tako od Tininog odlaska nije bilo dana bez vjetra. Sa druge strane nije bilo valova koji su uobičajeni u to doba godine. Tako da sam prva tri tjedna trenirao prevenstveno slalom, kojemu se budem ovo ljeto ozbiljnije posvetio nego freestyleu. Nakon tri tjedna nestrpljivog čekanja napokon je došao i swell.

Big day - rajdanje valova... Kupanje pod slapom

Prvih dana sam bio nekako izgubljen, budući da nikada nisam vozio valove sa vjetrom sa desne strane. No brzo sam se naviknuo. Potom su došla tri „big day-a“! Hookipa beach park je pokazala zašto je napoznatija plaža na svijetu. Valovi veličine jarbola, neki i veći od toga, a na vodi su same zvijezde i legende, uključeno sa samim Robby Naishom. Vrlo brzo sam naučio kuda idu struje, gdje se točno lome valovi, gdje je kanal za izlaz i ostale stvari koje se moraju znati na spotovima sa reef breakom prije nego što se krene u more.

Sastavio sam 5.3, ali kod obale nije bilo dovoljno ni približno za glisirati. No brzo sam spazio valove i počeo ih rajdati. Budući da su oko mene bili samo najbolji (JP, Kauli Seadi, braća Pritchard...) osjećao sam se kao početnik, ali iz sata u sat sam napredovao. U tri dana sam se dobro snašao, a nastalo je i nešto ljepih fotografija.

Nažalost u petak, kad me samljeo val, porezao na reefu ljevi taban, ali na sreću nije bilo ništa opasnijega. Vjetar je nakon toga crknuo, tako da ću zadnjih par dana provesti u teretani, a moguće je da ću ići i malo pedlati (surfati).

Ljep pozdrav sa druge strane svijeta, gdje je windsurf doma ;)

Mala galerija slika sa Maui-a (TNX to Tine Slabe)(c) WSurf 2008. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.