glavni izbornik

Reklame


Hrvatski funboard kup 2000


Zadar (28.4 - 1.5)

I ove godine početak sezone bez vjetra. Već tradicionalno sezona jedrenja na dasci počela je, ili bolje rečeno trebala je početi, u Zadru. Naime, i ove kao i prošle godine zbog nedovoljno jakog vjetra nije održana tradicionalna prvomajska regata od 28.04. do 01.05. Surferi su nekoliko puta pokušavali izaći, no unatoč velikoj želji za jedrenjem koja je uvijek naglašenija na početku sezone, nisu uspjeli održati niti jednu službenu regatu.
Prvoga dana uopće nije puhalo. Drugoga dana malo je zapuhalo i baš kada su pomislili da će nešto biti, organizator je zbog neopremljenoosti sve "uprskao". Naime, inaće dragi, domaćini iz J.D."Uskoka" nisu imali na raspolaganju dva čamca pa kad je zapuhalo toliko da bi se moglo jedriti presporo su postavili bove. Rezultat - u međuvremenu je pao vjetar. Treći dan također nije bilo dovoljno vjetra pa je za zabavu izvan konkurencije održano natjecanje u "long distancu". Naši su bili najbolji: prvi Zdravko Cerovac drugi Vladan Desnica a treći domaćin Marko Štefančić.
I četvrtoga dana su nešto pokušavali ali opet bezuspješno. Neslužbeno je odražana jedna "fun" regata u kojoj je Vladan Desnica bio prvi, drugi Zdravko Cerovac a treći gost iz Maribora, mladi tata, Stojan Vidakovič.
I to bi bilo sve. Šteta, jer mnogi su ove godine uspjeli već za ovu regatu nabaviti gotovo svu opremu što prijašnjih godina nije bio slučaj. Vrlo je zadovoljavajući bio i broj prijavljenih - u "A" diviziji čak 18 a u "B"templateshtml/ 6. Što se pak popratnih manifestacija tiče osim zafrkancije sa šibenčanima igrao se nogomet i odbojka na pjesku. Doduše odbojka bez mreže i stupova ali ipak. Slijedeći je Šibenik od 27. do 30. 05. Valjda neće biti kao u Zadru. No tko zna? Naime, i u Šibeniku je prošle godine propala regata zbog nedostatka vjetra. (D. Veršić)
rezultati

***

Šibenik (27.-30.5.)

Sezona je napokon počela: 3 course race i 2 slalom trke pokazale su tko je trenirao, a tko ne i kako ide nova oprema. Najvažnije od svega je da je po prvi put održano natjecanje u novoj Formula Windsurfing klasi pa smo time napravili veliki korak prema cilju da na olimpijadi 2004. nastupi i netko iz Hrvatske.
Prvi dan puhao je jugozapadnjak koji nije baš najbolji vjetar na Jadriji, organizatori su bili spori kao i obično, ali ipak su se održale 2 course race trke. Daleko ispred ostalih bili su Desnica, Cerovac i Vidakovič koji su u prvoj trci ušli u cilj tim redoslijedom, a u drugoj obrnutim, ali svaki put je razlika među njima bila samo nekoliko metara.
Drugi dan zapuhalo je malo jače, odvozio se jedan slalom za B diviziju, ali vjetar je stao usred finalne trke divizije A.
Natjecatelji su napisali prilično oštro intoniranu peticiju organizatoru zahtijevajući da se bove postave ranije ujutro jer je previše dobrog vjetra propušteno u 2 dana, pa su 3. dan svi bili spremni već u 9 ujutro, ali vjetar se nije pojavio. Poslijepodne su pokušana 2 starta na 7 čvorova vjetra, ali čini se da ili proizvođači surf opreme lažu ili su naši natjecatelji predebeli jer u tim uvjetima koji bi teoretski trebali biti dovoljni za održavanje regate Formule Windsurfing, nije bilo moguće ostati u glisiranju duže od nekoliko sekundi, a penjanje u vjetar bilo je sasvim nemoguće.
Posljednji dan je zapuhala umjerena bura - vjetar po kojem je gotovo nemoguće isploviti sa Jadrije pa je regatno polje za slalom prebačeno kilometar dalje prema Srimi. U finalu prvog slaloma vladala je totalna zbrka: Kapeli koji je dva dana prije zakasnio na start pa je u finale ušao tek nakon protesta, zakasnio je opet. Čipčić je kasnio na start nekoliko minuta, ali je završio 5. dok se Oreškoviću razvezala špaga na bumu, a Belamarić je odustao iz nepoznatih razloga. Vidakovič je bio diskvalificiran zbog preranog starta još prije dva dana. Pobjedio je Cerovac sa velikom prednošću ispred Desnice i Jančigaja. Bura je malo puhala, a malo ne, pa je bilo teško izabrati idealnu opremu: jedra su bila od 6.4 do 8.8, a daske od 95 do 170 litara.
U drugom slalomu ponovno je pobjedio Cerovac i time osigurao i ukupnu pobjedu na regati, Vidakovič je s na brzinu posuđenom opremom ulovio drugo mjesto a netom probuđeni Kapeli bio je treći.
Konačni rezultat: 1. Cerovac, 2. Vidakovič, 3. Desnica, 4. (i 1. junior) Belamarić od 20 natjecatelja, a u rezultatima Formule Windsurfing samo su prva dvojica promjenila mjesta.
B liga: 1. I. Bujas (uvijek neki iskusni bivši natjecatelj dođe uzimati djeci pokale) , 2. A. Berlengi (uspješno krenuo očevim stopama) 3. D. Andrić, 4. C. Vrdoljak (PUSTOLOVNI!!! jedriličar na dasci).
rezultati

Ukupne rezultate funboard kupa 2000 možete vidjeti ovdje.


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.