glavni izbornik

Reklame

regate
8. Hallowind (1.11.-4.11.2007)


piše: Jaša Čalogović
TNX to: Oliver Biljman

Zadnja regata za slalom i formulu koja se boduje za Hrvatski Kup i Adria Cup održana je u sklopu Hallowinda u Premanturi (AC Stupice) od 1.11. do 4.11.2007. Hallowind, ovoga puta već osmi po redu, polako je  prerasao u tradicionalni event i jedan od najvećih windsurferskih evenata u Hrvatskoj, a oznaćava ujedno i zatvaranje regatne sezone. Iako je ove godine freestyle natjecanje za European Freesyle Pro Tour (EFPT) otkazano, posjetitelja nije nedostajalo što je zahvaliti također dobroj prognozi. Bogat natjecateljski program koji je osim windsurfinga ukljčivao mountainbike i penjanje te raznolik program koncerata u šatoru garantirali su posjetiteljima dobru zabavu.

Već i prije početka Hallowinda prognoza za jaku buru i djelomice toplo te sunčano vrijeme u Istri obećavalo je dobro surfanje za produženi vikend na koji pada Hallowind.
Budući da Pula nudi odlične spotove za buru, a jedan su naravno i Stupice gdje se održavao Hallowind, većina Hrvata, Slovenaca i stranaca pohrlili su na ovaj event kako bi se nasurfali, eventualno natjecali i prisustvovali trodnevnom programu. Ovo je također bila prilika vidjeti skoro cijelu hrvatsku windsurfersku scenu na jednom mjestu, a i za slovence se moglo slično reći. Nisu nedostajali ni ostali surferi iz Italije, Austrije, Češke i Mađarske.

U odonosu na protekle godine primjećivao se izostanak EFPTa. Iako se većina freestylera vozila i dalje u Stupicama ili Ližnjanu (Slabe, Simić, Zupančić, Sammer...) izostao je onaj dio natjecanja koji je najzanimljiviji za publiku, kao i nastup nekih profesionalaca tipa Paskowskog, Günzleina, Rosatija itd.

Sammer i Simić su izvodili svakojaka čuda po vodi makar freestyle nije bio na programu Branko Aničić (7 Bofora) i krivac za Hallowind - Boris Ivančić

Za slalom se prijavilo ukupno 35 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Svi favoriti domaćeg slaloma bili su prisutni – Desnica, Geromella, Vidakovič, Berlengi, Kapeli, a pridružio im se i iskusni Zdravko Cerovac te austrjanac Chris Pressler što je najjavljivalo zanimljivu borbu na regatnom polju. Formula izgleda više nije tako popularna u nas pa je od 19 prijavljenih natjecatelja samo 6 hrvata učestvovalo u toj disciplini.

Srijeda 31.10. – dan uoći Hallowinda

Mnogi su iskoristili činjenicu da se u srijedu uoći dana svih svetih radi skraćeno da bi pobjegli u Pulu nešto ranije i uhvatili zadnji trening prije regate ili dobro surfanje po buri. I svi koji su to uspjeli imali su smješak na licu toga dana, budući da je puhalo preko 40 čvorova bure uz toplo i sunčano vrijeme (vidi galeriju slika od G. Babića).   
Organizator Boris Ivančić je istovremeno imao ozbiljne probleme da postavi glavni šator za Hallowind po 40 čvorova vjetra što nije bio nimalo lak posao.

Boštjan Brnot (Conan), Ližnjan Borba sa postavljanjem šatora po buri

Četvrtak 1.11. – slalom po 40 čvorova bure

Već od jutra bura je puhala u Stupicama svom snagom pa se vozila wave oprema i jedra od 4 kvadrata ili manje. Dan ja bio idealan za start slaloma, ali ovaj puta po orkanskim uvjetima. Natjecatelji koji su ponjeli wave opremu ovdje su definitivno imali prednost, jer je sa 5m2 i slalom opremom uz dobar chop (valovi 1m i više) bilo je umjeće preživjeti bez katapulta po tako jakoj buri. Regatni odbor je odlučio da se vozi downwind slalom koji je startan malo iza podneva kad se bura nešto smanjila. Detaljan izvještaj o slalomu Vladana Desnice možete pročitati ovdje.

Hallowind slalom (Vladan Desnica)

Slalom - tko preživi taj će i pobjediti Gužva je na vodi bila ogromna - leteći freestyleri, slalom i veliki broj kamikaze turista koji su se vozili amo tamo

Koliko su se neki borili za život u slalomu govori i činjenica da je jedan od favorita slaloma Oliver Biljman (CRO-7) vozeći 110 litara dasku i jedro od 5.8m2 uganuo gležanj na doskoku prije drugog plova slaloma, što je prema njegovim rjećima bio „početak kraja slaloma budući da sam odustao nebi li se sačuvao za kolko tolko mirniju formulu”. Odustajanje ga je koštalo 22. mjesta u slalomu u ukupnom poretku iako je prvi plov zvršio kao drugi.

Ostatak surfera „ne-slalomaša“ se rasporedio po Stupicama i Ližnjanu. Relativno toplo i sunčano vrijeme omogućili su svima voljnima treniranja ili skakanja po valovima da se nasurfaju dok im ruke ne otpadnu.

Dan je završio svećanim otvaranjem Hallowinda i zakuskom, a nakon čega je premjerno prikazan film „The Windsurfing Movie“ u distribuciji Surf Shopa iz Zagreba. Posjećenost  je bila izrazito mala, jer izgleda da je većina surfera i posjetielja pobjegla u krpe. Razlog tome je bila za petak ujutro najavljivana bura, doduše nešto slabija.

petak 2.11. – Slalom i formula, bura slabi

Tko je bio proračunat i pojavio se u Stupicama rano ujutro mogao je još surfati sa 5 ili 6 kvadrata. To se iskoristilo da se odvozi još zadnji 4. plov slaloma, ovoga puta u normalnim uvjetima (vidi slalom - Vladan Desnica).

U 4. plovu slaloma su mogli doći do izražaja oni koji preferiraju slalom po normalnim uvjetima Star formule - gužva na startu

Oko podneva je bura sasvim pala pa je na redu konačno bila formula, gdje je postavljeno standardno polje štapa. Iako se djelomično vozilo u graničnim uvjetima i na refule, uspješno su odvožena 3 plova gdje se kao najbolji pokazo iskusni Stojan Vidakovič (SLO-5) sa dva prva mjesta. Ante Berlengi (CRO-96) se u drugom plovu uspio poprilično odvojiti od ostatka natjecatelja, ali je izazvao opće čuđenje na obali kad je sa tolikom prednosti prije ulaska u cilj napravio dva okreta u vjetar kako bi ciljnu bovu prošao sa obje strane!? Srećom prednost je ipak bila dostatna da sa par metara prednosti uđe u cilj ispred čeha Milana Kira (CZE-1).
Neki od plovova formule su zbog oscilacija vjetra i rupa u polju poništeni. Jedan takav plov je koštao Olivera Biljmana boljeg plasmana kad je sam odjedio preko cijelog regatnog polja ne vidjevši zastavice na obali i tako zakasnio na ponovljeni start.

Pred kraj dana bura je potpuno utišala pa su daljni plovovi formule prebačeni za subotu kad se po prognozi isto očekivala nešto slabija bura u jutranjim satima.

Oni koji nisu vozili formulu imali su prilike pogledati najnoviju opremu ili kupiti nešto od dilera na našem tržištu koji su ovom prigodom izlagali opremu na svojim štandovima. Tu je bio prisutan Surf Shop iz Zagreba, 7 Bofora iz Splita i slovenska Flaka. Prozvođaći Flikka dasaka iz Slovenije također su prezentirali svoje daske, a postojala je mogućnost testiranja izložene opreme.

Kako i na kopnu tako i na vodi - česi se uvijek drže zajedno Veletržnica surferske opreme se nalazila u šatoru

Navećer su bili najavljeni koncerti u šatoru, makar je na opće razočaranje šator u 22h  bio još potpuno prazan, a surferske ekipe nije bilo niotkuda. Poslije ponoći kad je počeo koncert šator se nešto popunio, ali to nije bilo ni približno prijašnjim koncertima na Hallowindu. Ili je program bio dosadan ili su možda ipak natjecatelji i ostali posjetitelji postali ozbiljni pa su znali da ih sutradan rano ujutro opet čeka bura.

Subota 3.11. - formula i penjanje

Kao i prijašnji dan, isplatilo se biti ranoranilac, jer je bura puhala opet za jedra od 5 i 6 kvadrata do otprilike podneva. Regatni odbor predvođen Draženom Zdelarcem dao je opet startati formulu, gdje su odvožena još dva plova.

U prvom plovu se nažalost desio sudar gdje je Oliver Biljman (CRO-7) naletio na  austrijanca Petera Hoerlera (AUT-31) nakon prvog obilaska bove. Oboje su jedrili na desnim uzdama niz vjetar prilično velikom brzinom, a austrijanac je odlučio okrenuti se na 30-40m prije Olivera. Prošlo je manje od dvije sekunde gdje je Oliver stigao samo kroz grč viknuti heeej, a nakon toga se lomila oprema. Suci su na sreću presudili u korist Biljmana, ali sa oštećenom opremom je tako propustio zadnji peti plov što ga je vjerojatno koštalo boljeg plasmana. Ante Berlengi je u ova 2 plova zaredao dvije pobjede ispred Stojana, što mu ipak bilo dovoljno za prvo mjesto zbog lošeg rezutata u drugom plovu prethodnog dana gdje je bio 5.

Predvećer je vjetar potpuno pao pa je pažnju okupljenih posjetitelja zaokupilo natjecanje u penjanju. Ostali su dan iskoristili za druženje, razgledavanje i kupovinu nove opreme, te popodnevnu kavicu ili pivicu.

Bura je u subotu u kasnim popodnevnim satima odlučila otići na zasluženi počinak Natjecanje u penjaju je privuklo brdo gledalaca

Oko 23h održana je službena dodjela nagrada za najbolje penjaće, a potom i najbolje surfere. Osim dodjele nagrada za slalom i formulu na Hallowindu, dodjeljene su i nagrade za Hrvatski Kup i Adria Cup. Nakon dodjele nagrada počeo je sa nestrpljenjem očekivani koncert TBFa, a šator se bome u odnosu na protekle dane dobrano napunio. Nazaboravni party i ispijanje litara alkohola su se nastavili do dugo u noć.

Nedjelja 4.11. - mountainbike

Dan bez vjetra, što je nekima bilo i bolje da u miru mogu spremiti stvari, preboliti alkoholiziranje noć prije i krenuti lagano kućama.
Na rasporedu je još samo bilo mountainbike natjecanje gdje natjecatelji rade razno razne akrobacije, koje je ove godine nije održano na poluotoku u Stupicama već pored groblja u Premanturi.
Šator se opet potpuno ispraznio što je bio znak da je još jedan Hallowind uspješno priveden kraju.

Konačni poredak u slalomu bio je 1. Vladan Desnica (CRO-5), 2. Chris Pressler (AUT-226) i 3. Ante Berlengi (CRO-96). Slijede 4. Zdravko Cerovac (CRO-6), 5. Janko Kapeli (CRO-27) i 6. domaći Dalen Geromella (CRO-78).
U slalomu je u Hrvatskom Kupu bio najbolji Ante Berlengi, ispred Vladana Desnice, a treće mjesto je zauzeo Dalen Geromella. U Adria Cupu je poredak prva tri bio sličan osim što je između Berlengija i Desnice, Stojan Vidakovič (SLO-5) zauzeo 2. mjesto.

Najbolji na Hallowindu Hrvatski Kup slalom - 3. Geromella, 1. Berlengi , 2. Desnica

U formuli je Vidakovič zahvaljujući Antinom lošem drugom plovu zauzeo 1. mjesto, Ante je bio drugi, a iza njega 3. čeh Milan Kir (CZE-1). Očito da je formula u Češkoj još popularna. jer je čeških natjecatelja na regati bilo skoro toliko koliko i hrvatskih natjecatelja.
U Hrvatskom Kupu za formulu se ove godine natjecalo tek 7. takmičara, a poredak prvih tri je Berlengi, Kapeli pa Biljman. U Adria Cupu je poredak sličan sa razlikom da je Stojan Vidakovič na prvom mjestu ispred Berlengija i Kapelija.

Zanimljivo je još spomenuti da se u obe discipline na Hallowindu natjecala i jedna žena točnije austrijanka Margit Germany (AUT-88). Dotičnu nije smetala jaka konkurencija kao ni činjenica da je većina natjecatelja bila mlađa od nje.

Na kraju se može pohvaliti regatni odbor predvođen Draženom Zdelarcem koji je vrlo dobro odradio cijelu regatu, kako slalom tako i formulu, bez forsiranja jedne klase na
štetu druge.

Adria Cup slalom - 3. Desnica, 1. Berlengi, 2. Vidakovič Adria Cup formula - 3. Kapeli, 1. Vidakovič, 2. Berlengi

Primjetno je bilo da Hallowind u odnosu na prijašnje godine nema tendenciju ekspanzije programa, kako natjecateljskog tako i zabavnog, već upravo suprotno. Jedan od mogućih razloga za to je i nedostatak EPFTa i freestyla koji kako doznajemo neće biti gost ni na sljedećem Hallowindu. Drugi razlog je također da je ove godine zabavni program bio lošije posjećen nego proteklih godina. Možda je ipak vrijeme da se malo promjene bandovi na Hallowindu ili da se napravi neki veći koncert od TBFa.
U svakom slučaju može se reći da je Hallowind i dalje najveći event što se tiće surfanja na našem Jadranu, a nadamo se da će tako i ostati.


Hallowind slalom by Vladan Desnica

Slike:
Dan uoći Hallowinda, Ližnjan i Stupice (Goran Babić)
40 čvorova u Stupicama, 1.11. (Nelly Mance)
Slalom (Goran Babić)
Formula, 2.11. (Jaša Čalogović)
Formula (Matija Šćulac)
Formula (Goran Babić)
Hallowind općenito (Goran Babić)
Hallowind općenito (Jaša Čalogović)
Penjanje, 3.11. (Matija Šćulac)
Dodjela nagrada, 3.11. (Jaša Čalogović)

Ukupni rezultati:
Hallowind slalom (pdf)
Hallowind formula (pdf)
Hrvatski Kup - slalom (pdf)
Hrvatski Kup - formula windsurfing (pdf)
Adria Cup - slalom (pdf)
Adria Cup - formula windsurfing (pdf)


(c) WSurf 2007. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.